Tysk erhvervsmand ejer gården

Det meste af svineproduktion Dynagro ved Åbenrå ejes af en tysk erhvervsmand men drives af danske landmænd. Det har givet de danske landmænd en mulighed, de ellers aldrig ville få.

Fars gård på 100 hektar med 300 søer var for lille til et fremtidigt landbrug. Men Martin Lambert Pedersen, hans gode kammerat fra landbrugsskolen og hans far ville gerne drive et landbrug i større stil - hvis ellers finansieringen kom i orden.

Det var der, en tysk erhvervsmands investeringer i Danmark kom ind i billedet.

»Han havde købt en gård her i området. Vi fik kontakt med ham gennem hans danske kontaktperson og indgik en forpagtningsaftale,« fortæller Martin Lambert Pedersen.

Senere kom en anden gård i området til salg.

»Vi fortalte det til den tyske erhvervsmand, som var interesseret i at investere penge også i den gård fordi den passer så godt til den produktion, vi har i forvejen,« fortsætter han.

I løbet af kort tid var besætningen udvidet fra 300 søer til 1.700 søer. Der er blevet etableret en stor produktion af slagtesvin og smågrise, og efterfølgende har den tyske erhvervsmand investeret i to amerikanersiloer på den ene af gårdene.

»Vi betragter det mere som et samarbejde end som at vi er forpagtere, og vi passer gårdene, som det var vores egne,« understreger Martin Lambert Pedersen.

Klar til at udvide

I øjeblikket arbejder forpagterne med en plan om at udvide produktionen af slagtesvin.

»Vi har forelagt planerne for den tyske erhvervsmand, som er interesseret i at være med, hvis økonomien kan hænge sammen,« fortæller Martin.

Udvidelsen afhænger selvfølgelig også af en miljøgodkendelse og de almindelige rammevilkår.

Følelser og fast afgift

Forpagtningsafgiften for de tre gårde er lagt fast de kommende ti år. De kan være lidt drøjt lige nu, hvor svinepriserne er lave.

»Men senere vil det formentlig være en fordel for os,« mener Martin Lambert Pedersen.

Selv har han ikke mange følelser for, om han ejer eller forpagter:

»Vi havde ikke fået de muligheder, vi har i dag, hvis ikke den tyske erhvervsmand havde været klar til at investere. Hvor meget ”selveje” er der egentlig, hvis man har lånt 100 % eller mere i bank og kreditforening? Derfor kan det godt være, at vi køber på et senere tidspunkt,« siger han

Faktaboks

Gårdene

  • Svineproduktion i Aabenraa Kommune med en årlig produktion af 44.000 smågrise og 25.000 slagtesvin samt planteavl på 450 ha.
  • Tysk erhvervsmand ejer de to største gårde, som drives af tre danskere.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle