Tyske slagterier presser dansk smågriseeksport

Smågriseeksporten til Tyskland er under pres, fordi flere slagterier giver merpris for grise, der er født i Tyskland. De såkaldte 4xD-grise efterspørges især af kineserne.

Kinas glubske efterspørgsel på svinekød fra Europa er godt nyt for afsætningen af dansk svinekød. Men en tilsvarende efterspørgsel efter tyske grise med tysk oprindelse giver problemer for eksporten af danske smågrise til Tyskland, der ellers har kørt gnidningsfrit gennem mange år.

Baggrunden for eksportudfordringerne er flerstrenget.

»Kineserne har haft flere fødevareskandaler, så når de importerer kød fra Tyskland eller fra Danmark, så foretrækker de grise, som ikke har krydset nogle grænser under opvæksten. Hvis der går noget galt med noget kød, kan de bare lukke af for importen fra det pågældende land. En anden faktor, som giver udfordringer for den danske eksport af smågrise, er regionalisme, hvor fx et tysk slagteri i dag giver en merpris for grise, som er født og opvokset i en bestemt delstat,« siger Markus Fiebelkorn, markedsanalytiker hos Danske Svineproducenter.

Efterspørgslen på de såkaldte 4xD-grise, dvs. grise som er født, opvokset og slagtet og forarbejdet i Tyskland, er stigende, og tendensen, der startede hos det tyske slagteri Böseler Goldschmaus, som er det syvendestørste slagteri, breder sig - herunder til Vogel og Vion, der er næststørste slagteri i Tyskland.

Konsekvensen af opblomstringen af 4xD-grisene ses ifølge Markus Fiebelkorn allerede på smågrisenoteringerne.

»Ud fra de meldinger, jeg får fra markedet, så kan jeg med sikkerhed se, at 4xD-grisene har haft negativ indvirkning på den danske puljenotering i forhold til den tyske Nord-West-notering. De to noteringer plejer at følges ad, men i øjeblikket er puljenoteringen med halv PRRS-positiv og halv PRRS-negativ 353 kroner. Tilsvarende er Nord-West-noteringen på 391 kroner. Det er en forskel på næsten 40 kroner, så opfordringen herfra er, at smågriseeksportører så vidt muligt bør skifte til Nord-West-noteringen, hvis de har mulighed for det,« siger han.

Markus Fiebelkorn tror ikke, grundlaget for den store danske smågriseeksport til Tyskland forsvinder som følge af 4xD-grise.

»Tyskland er afhængig af danske og også hollandske smågrise. Tyskland begynder ikke at producere flere smågrise, men jeg tror, vi skal indstille os på at få mindre for de smågrise, der sendes til Tyskland, i sammenligning med smågrise som produceres syd for grænsen. Når man får to cent mindre pr. kg slagtesvin, vil man betale ca. to euro mindre pr. smågris,« siger han.

Faktaboks

4xD-grise

  • Flere tyske slagterier giver 2 eurocent ekstra pr. kg for de grise, som er født i Tyskland.
  • Det skyldes efterspørgsel fra Kina og hjemmemarkedet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle