- men landbruget er ikke så hårdt ramt
Det ser ikke lyst ud, men det er ikke en katastrofe.
Sådan lyder vurderingen fra statskonsulenten i Tyskland, Poul Ottesen.
Specielt de tyske mælkeproducenter har det meget svært. De internationale priser på mælk er faldet, og prisen ligger nu på 25 eurocent pr. liter, svarende til 1,87 kr. pr. liter.
"Selv de effektive bedrifter kører nu med underskud. Mælkeproducenterne er bekymrede over situationen. De har gjort en del vrøvl for at skabe opmærksomhed om deres situation.
De er især klemt af den hårde konkurrence blandt de store detailkæder, hvor der efterhånden kun er en håndfuld tilbage med Aldi i spidsen."
Kæderne presser de mange små mejerier på mælkeprisen, og ifølge Poul Ottesen er mejerisektoren præget af, at der stadig er alt for mange mejerier.
Regulær økonomisk krise
Tyskland er ramt af en regulær økonomisk krise med et forventet fald i bruttonationalproduktet på tre en halv procent i år. Samtidig ventes eksporten at falde med 10 procent, mens arbejdsløsheden stiger tilsvarende.
Den tyske regering har vedtaget to krisepakker til i alt mere end 80 mia. euro, svarende til godt 600 mia. kr.
"Fødevaresektoren er nok mindre hårdt ramt. Forbruget har ikke givet efter endnu, heller ikke forbruget af fødevarer," vurderer Poul Ottesen.
Sidste år fortsatte eksporten af fødevarer endda med at stige trods finanskrisen.
Mindre gæld
Bortset fra mejerierne ser de andre tyske andelsselskaber mere optimistisk på fremtiden.
De tyske landmænd har for eksempel i øjeblikket gavn af deres store andelskasse, Raiffeisen, som ikke er så hårdt ramt af finanskrisen, og som tværtimod er med til at hjælpe landmændene gennem krisen. Det gør, at landbruget kun er ramt i moderat grad, vurderer Poul Ottesen.
Han gør også opmærksom på, at der er en anden tradition for finansiering og omsætning af landbrugsbedrifter i Tyskland. Bedrifterne bliver typisk i familien, og de er derfor også mindre gældsat end landbruget i Danmark.