U-drill debuterer i varieret jord

Kvernelands nye bugserede såsæt, U-drill, med brede pakhjul og fjederophængte skiveskær har dansk debut på varieret jord, som er dens speciale.

Ved introduktionen af det nye bugserede U-Drill såsæt har Kverneland fået et lettere alternativ til deres svære model, MSC+.

Begge såsæt sår med skiveskær efter pakhjulene og bearbejder jorden med discs, men hvor MSC+ er en udpræget lerjordsmaskine, er u-Drill udviklet til at bære godt op på lettere jordtyper. Det sørger dens store forskudte pakhjul med en diameter på 90 centimeter for.

»Samtidig har det under hele udviklingen handlet om at undgå overflødige kilo,« forklarer produktchef Troels Pontoppidan fra Kverneland. Han understreger dog, at maskinen ikke kun er begrænset til de lettere jorde.

»Vi vurderer, at den kan klare 90 procent af de jordtyper, vi har i Danmark, så det er en rigtig allround-maskine,« siger han.

Debut på varieret jord

Landmand og svineproducent Hans Byskov ved Ringkøbing tog den nye U-drill i brug til efterårssåningen. For ham er det vigtigt, at såmaskinen kan trækkes igennem den meget lette jord, han har på noget tidligere søbund. Derfor var de brede pakhjul med til at skærpe hans interesse for maskinen.

»Jeg har dog også noget meget svær jord, som den også skal kunne så i, så mine marker er meget varierede,« forklarer han - og synes, at såsættet har løst opgaven fint i dette efterår.

»Det ser ud til, at den sår mindst lige så godt som rotorsættet i den svære jord, for den kan knuse knoldene og har også et højere skærtryk. Man skal bare afsætte masser af heste til maskinen. Mindst 300,« forklarer han.

Gødningsudstyr på vej

Såorganerne udgøres af dobbelte forskudte skiveskær med en diameter på 41 cm, som bæres af 38 centimeter høje trykruller. Skærtrykket kan justeres fra kabinen på Isobus-terminalen. Det samme kan sådybden.

Hans Byskov placerer 150 kilo kalkamonsalpeter, når han sår byg, og forventer at fortsætte på samme måde som hidtil, nemlig ved at blande korn og gødning i en mikservogn.

Der er dog gødningsudstyr på vej som mulighed til U-drill, oplyser Troels Pontoppidan:

»Det kan enten placeres i hvert andet skiveskær, eller i en separat skiveskær monteret bag maskinens harvedisc-sektion.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle