To ud af tre banker skærer i udlån til landbruget

En stor del af landets banker skilte sig sidste år af med landbrugskunderne. Gennemsnitlig sagde 32 banker farvel til hver tiende udlånte landbrugskrone.

32 ud af 48 banker danske banker har reduceret deres udlån til landbruget fra 2010 til 2011. 16 banker har øget udlånet.

I gennemsnit har de banker, der har barberet landbrugslånene ned, skilt sig af med hver tiende krone udlånt til landbruget. Hele fem banker er gået mere drastisk til værks og har skåret mere end hver fjerde krone udlånt til landbruget væk. Det viser en dugfrisk opgørelse over bankernes udlån til landbruget, som BankInfo har lavet på baggrund af bankernes årsopgørelser.

Farvel til kunder

Jyske Bank er den bank, der har skilt sig af med mest landbrugsudlån. De har reduceret deres udlån til landmænd med 900 mio. kr. svarende til 10 procent.

Benny Laibach Pedersen, kreditdirektør, Jyske Bank, forklarer det med, at landbruget har været inde i en svær periode.

"Når man er inde i sådan en periode, er nyinvesteringer på et absolut beskedent niveau," siger han.

Samtidig afvikles der på de eksisterende lån, sådan at porteføljen automatisk bliver mindre, hvis banken ikke stifter nye udlån.

Ifølge Benny Laibach Pedersen har Jyske Bank til gengæld koncentreret sig om, at der var likviditet til driften af virksomhederne.

Ud af erhvervet

De trange tider har også betydet, at banken har været nødt til at skille sig af med landmandskunder, og det har også reduceret landbrugsudlånet. Det er sket dels ved frivillige salg, dels ved konkurser eller ved salg, hvor noget akkorderes og frasælges. Det oplyser Benny Laibach Pedersen, der dog mener, at naturligt tilbageløb og tilbageholdenhed med nyinvesteringer er den vigtigste årsag til mindre landbrugsudlån.

Men der har også været landmænd, der havde tilsagn om kreditter, de ikke har udnyttet. Desuden er leasing af maskiner blevet udbredt til nogle, der før lånte i banken til maskinerne.

Afdrager gæld

Også i Danske Andelskassers Bank er der skåret dybt i udlånet til landbrug svarende til 241 mio. kr. i 2011.

Der har man ifølge kommunikationsdirektør Martin Rask Pedersen oplevet, at landmænd, der tjener penge, har ønsket at afdrage på gælden frem for at nyinvestere. Der har eksempelvis ikke været samme omfang af byggekredit i 2011 som i 2010.

Andre har oplevet en negativ udvikling, og det har resulteret i nedskrivninger på 149 mio. kr. på landbruget.

Begge dele har været med til at sænke vores samlede udlån til sektoren, siger han.

Ser bedre ud

I Sparekassen Hobro, der har skåret hver femte kr. udlånt til landbruget væk, peger adm. direktør Per Sønderup på, at landmændene har set en fordel i - og har kunnet - lægge banklån om til realkreditlån.

»Vi har ikke sagt farvel til en eneste landmand,« siger han.

Tværtimod ser han gerne nye landmandskunder, og han har oplevet, at det går fremad.

»Vi er i gang med at sætte tre nye store projekter i gang,« siger han

I Jyske Bank forventer Benny Laibach Pedersen heller ikke, at landbrugsudlånet skal reduceres med 10 procent igen i år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle