Udbrud af afrikansk svinepest i Tyskland sænker noteringen for svin

Udbruddet af afrikansk svinepest i Tyskland betyder her og nu lavere svinepriser i Europa. Men markant lavere notering for slagtesvin vil formentlig kun gælde tyske svineproducenter.

Af Karsten Flemin, markedsanalytiker, Landbrug & Fødevarer

Så gik den ikke længere. Det, alle har frygtet længe, er nu en kendsgerning. Afrikansk svinepest er konstateret i vildsvin på den tyske side af grænsen til Polen.

Umiddelbart efter udbruddet blev den tyske notering for slagtesvin sænket med 20 cent/kg svarende til 1,50 kr./kg, mens vi herhjemme slap med en sænkning af noteringen med 0,50 kr./kg.

I pressen har der været flere historier om, at man nu fremadrettet kan forvente markant lavere afregningspriser til svineproducenterne i Europa. Der henvises til, at Tysklands årlige eksport af grisekød ud af EU er på mere end 1 mio. ton nu skal afsættes på EU markedet.

Helt så galt tror jeg nu ikke, det behøver at gå med priserne.

2-3 pct. mere grisekød på EU-markedet

Det er korrekt, at Tyskland har en årlig eksport ud af EU på mere end 1 mio. ton grisekød. Men ser man bort fra biprodukterne, ligger den tyske eksport af grisekød ud af EU snarere i omegnen af 600.000 ton. Dette svarer til, at udbuddet af grisekød på EU-markedet vil stige med 2-3 pct., når Tyskland ikke mere kan eksportere til Asien.

Der er i disse uger en rigtig god eksport ud af EU. Det betyder, at 2-3 pct. mere grisekød her og nu er en overskuelig situation, som relativt nemt kan absorberes på EU-markedet. Andre EU-lande kan overtage en del af den manglende tyske eksport.

Der har da også her i de første uger efter udbruddet været en meget behersket reaktion på det europæiske marked for grisekød. Brystflæsk er faldet i pris, men øvrige udskæringer handles indtil videre til stort set uændret prisniveau.

Og når vi kommer til oktober, er det et år siden, at Belgien havde sit seneste udbrud af afrikansk svinepest. Det betyder, at vi måske snart igen vil se Belgien som eksportør af grisekød ud af EU.

Alvorlig situation for tyske svineproducenter

Men for tyske svineproducenter bliver der tale om et markant lavere prisniveau. Ud over prisfald på EU-markedet vil tyske slagterier opleve lavere hjembragte priser som følge af, at tysk grisekød ikke mere kan afsættes til de store asiatiske markeder.

Særligt alvorligt for prisen i Tyskland er tabet af den store tyske eksport af biprodukter til Kina. Får man ikke forhandlet en aftale om regionalisering på plads med Kina, er der udsigt til, at de tyske svinepriser fremadrettet vil ligge markant lavere end i de øvrige EU-lande.

Udsigt til fald i svineproduktionen i Tyskland og Holland

Her og nu vil den gode efterspørgsel fra Asien som sagt begrænse de negative virkninger af mere tysk grisekød på EU-markedet. Men får vi en periode med lavere efterspørgsel fra Kina, kan vi forvente, at vi mere tydeligt vil se de negative markedsmæssige konsekvenser af mere grisekød på EU-markedet.

Omvendt betyder udbruddet af afrikansk svinepest også, at der i 2021 er udsigt til et fald i produktionen af grisekød i Tyskland og Holland.

Mange tyske svineproducenter må forventes at overveje fremtiden. Ud over situationen med afrikansk svinepest står tyske producenter også over for nye lovkrav på dyrevelfærdsområdet fra nytår.

Så længe der var god økonomi i svineproduktionen, fortsatte man. Men med udsigt til en periode med lave priser er der formentlig mange tyske svineproducenter, som nu vil forlade erhvervet.

Ligeledes i Holland kan der forventes en markant afgang fra erhvervet. Mange producenter i Holland har tilmeldt sig en ophørsordning, og de afventer nu blot det rigtige tidspunkt at stoppe på.

Så når vi kommer ud i 2021, vil afgangen fra erhvervet i disse to lande formentlig stort set opveje for det ekstra tyske kød, der skal afsættes på EU-markedet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle