Udenlandske investorer kan true Landbrug & Fødevarer

Investorer fra udlandet vil tage rådgivning og arbejdskraft med sig udefra. Det er en større økonomisk trussel for Landbrug & Fødevarer end medlemstab, mener Anette Klausen, formand for Familielandbruget Midt-Jylland.

Det faldende medlemstal i Landbrug & Fødevarer er ikke den største trussel mod organisationens fremtid. Det er i højere grad udsigten til et stigende antal udenlandske investorer i dansk landbrug, som vil hente deres rådgivning dér, hvor de kommer fra.

Det mener Anette Klausen, formand for Familielandbruget i Midt-Jylland.

»Jeg tror godt, det kan lade sig gøre at øge medlemstallet i Landbrug & Fødevarer, hvis vi får en ny kontingentmodel til at spille, som vil gøre det mere attraktivt for bl.a. deltidsfolket at være medlemmer. Men dét, der i virkeligheden kommer til at betyde mest i fremtiden, bliver, hvor mange der vil hente rådgivning i udlandet,« siger Anette Klausen.

Tager rådgivning med

Anette Klausen ser allerede tendensen hos danske landmænd, som mener, at græsset er grønnere i udlandet. Men hun frygter især, at udenlandske selskaber og investorer med penge på kistebunden vil fatte stigende interesse for dansk landbrugsjord i de kommende år, og at de vil tage rådgivningen med sig i stedet for at trække på Seges og DLBR-virksomhederne.

Dét kan trække tæppet væk under økonomien i hele rådgivningssystemet, frygter hun.

Er allerede på vej

»Udenlandske investorer er ikke det store problem endnu, men vi har allerede set en række eksempler, senest med den tyske fødevarekoncern Wernsing, der har overtaget en stor, vestjysk svineproduktion med tilhørende 720 hektar landbrugsjord. Pludselig kan det gå hurtigt, og så vil vi se, at de kommer med store blokvogne med maskineri om foråret og til høst.«

»Og hvis de så også tager rådgivningen med, kommer det til at koste dyrt i dansk landbrug hele vejen igennem systemet. Vores budskab er, at vi lige så godt kan få den viden, vi skal have, fra Seges, i stedet for at hente den i udlandet.«

L&F må indskrænke

Anette Klausen frygter ikke desto mindre, at udenlandske investeringer kan eksplodere i løbet af det næste ti-år, og at det kommer til at få store konsekvenser i dansk landbrug.

»Hvis store dele af rådgivningen forsvinder til udlandet, vil det betyde færre rådgivningsvirksomheder her hjemme - måske 4-5 stykker, og så nogle mindre på sidesporet,« siger hun.

»I Seges og Landbrug & Fødevarer tror jeg med den udvikling, vi ser nu, at man kommer til at indskrænke aktiviteterne. Vi kan ikke undvære den brede erhvervs- og miljøpolitiske indsats, men måske kan der gøres mere for, at der ikke sker dobbeltarbejde. Sommetider kan man godt have en fornemmelse af, at der er lidt for mange om det samme i hhv. Jylland og København.«

Faktaboks

Familielandbruget Midt-Jylland

  • Medlemstal: 216
  • Medlemsudvikling 2015-2016: -10,9 pct.
  • Familielandbruget Midt-Jylland er medejer af rådgivningsselskabet LMO. Ejerkredsen består af otte foreninger. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle