Udlændinge køber mere dansk landbrug

Farm Company øger til 760 hektar. Og vil købe mere.

Investeringsselskabet Farm Company A/S har købt yderligere 210 hektar landbrugsjord. Med købet ejer selskabet nu 760 hektar i området mellem Esbjerg og Kolding.

Farm Company ejes af investorer fra England, Danmark, Holland og HongKong. Hovedaktionær er englænderen David John Hughes, der er tidligere oliehandler, har været direktør i fodboldklubben Charlton Athletic og i dag er direktør og hovedaktionær i London Broncos Rugby League.

Noget af den nye jord er nabojord til de tre landbrug, Farm Company i forvejen ejer: Vestergaard ved Donslund, Gillbjerggaard ved Aastrup og Ravnholtgaard ved Veerst. Resten ligger i nærheden.

Investeringsrådgiver Jens Ohnemus, der stiftede Farm Company i 2009 og er medejer og bestyrelsesformand for selskabet, fortæller, at der er planer om at købe yderligere jord op i selskabet.

Overskud før skat

Selskabet leverede i 2006 og 2007 overskud før skat på henholdsvis 4,8 og 4,6 mio. kr. Pengene er primært tjent ved bortforpagtning af jorden samt produktion af cirka 9.000 slagtesvin.

Der er endnu ikke udbetalt udbytte fra selskabet. Ifølge Jens Ohnemus skal overskud bruges til yderligere jordkøb.

»Investorerne har ikke et ønske om at få en gevinst her-og-nu. De ved godt, at landbrug er et langsigtet projekt, hvor gevinsten kommer i form af en værdistigning på jorden. Hvis de derudover får en årlig forrentning på omkring 4-5 procent, er de tilfredse«, siger Jens Ohnemus.

Selskabet styrkede egenkapitalen med godt 30 mio. kr. i både 2016 og 2017. De penge er ikke brugt endnu, og det er planen at bruge dem på yderligere køb af dansk jord, forklarer Jens Ohnemus.

»Men det tager tid at identificere de rigtige købsemner. Og når jorden er fundet, kan det tage fra en uge og helt op til et år, før handlen er på plads«, siger han.

Han ser gerne, at endnu flere end de nuværende investorer kommer med i Farm Company.

»Landbrug er for de fleste investorer en helt ny aktivklasse. Derfor tager det tid at modne nye investorer. De skal vænne sig til at tænke mere langsigtet end med aktier og obligationer. Og de skal være langt mere tålmodige«, siger Jens Ohnemus.

Farm Company fik i 2017 hævet sin kreditværdighed til AA. Det mener Jens Ohnemus kan blive en løftestang til at få flere internationale investorer.

»Samtidig søger mange investorer at sprede deres aktiver og dermed risiko. Dér er landbrug en god mulighed som en investering, der er mere prisstabil end aktier og obligationer«, siger Jens Ohnemus.

Faktaboks

Farm Company A/S

  • 2014 Første jordkøb. Yderligere køb i 2016 og 2017
  • Ejer 760 hektar jord plus svine- og kreaturstalde
  • Ejere fra England (cirka 70 pct.), Holland (cirka 20 pct.), Hong Kong og Danmark (cirka 10 pct.)

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle