Udlændingeservice bremser landbrugselever

35 polske landbrugselevers ventetid på opholds- og arbejdstilladelse nærmer sig et halvt år.

35 polske landbrugselever som startede på Agroskolen i Hammerum, Vestjylland, mangler stadig deres opholds- og arbejdstilladelser. Derfor kan de ikke få løn af deres praktiksteder og overvejer snart at give op og rejse hjem, fortæller de til TV Midt-Vest.

"Agroskolen i Hammerum har haft elever fra de samme polske statsanerkendte landbrugsskoler i 2007 og 2008. Elever med de samme eksamener og forudsætninger, og alligevel kan holdet som startede i august 2008 ikke få ophold- og arbejdstilladelser", siger Ole C. P. Sørensen, og fortsætter:

"Det er jo et problem, at vi ikke kan have de polske elever, når nu der er mangel på arbejdskraft i landbruget", siger Ole C. P. Sørensen.

Ked af mistænkeliggørelse

Ole C. P. Sørensen og hans kone Wanda Maria Sørensen er kontaktpersoner mellem landbrugsskolerne i Polen og Agroskolen i Hammerum. Maria er født i Polen og fungerer som tolk.

"Vi er jo meget kede af den her mistænkeliggørelse. Vi har et rigtig godt forhold til de polske landbrugsskoler, og de forstår jo heller ikke hvorfor deres elever ikke får løn", siger Ole C. P. Sørensen.

Når Ole C. P. og Wanda Maria Sørensen er i Polen for at finde de elever, som har kvalifikationerne og lysten til at gå på Agroskolen i Hammerum, modtager de deres eksamenspapirer, der derefter bliver låst inde, så der ikke er nogen, som kan komme til dem. Ole C. P. Sørensen kan slet ikke se, hvordan de skulle kunne snyde med papirerne.

Mangler dokumenter

Udlændingeservice, som håndterer de officielle tilladelser til praktikanter, oplyser at når sagsbehandling trækker ud, er det som regel fordi der mangler dokumenter, men kan ikke udtale sig om hvilke papirer, som mangler i den konkrete sag.

"Vi har modtaget nogle oplysninger i dag, og nu gennemgår vi dem for at vurdere, om vi kan træffe afgørelser på det grundlag", siger souschef i Praktikantkontoret, Merethe Nord Philip.

joergensen@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle