Udsigt til fornuftig majshøst

Majsen er klar sidst i september, kolbemajsen tre uger senere.

Stik modsat af, hvad man forventede i begyndelsen af juni, ser det ud til, at majshøsten bliver fornuftig. Derfor kan det være relevant at overveje, om man skal bruge en anden strategi, end man plejer, lyder det fra Betina Amdisen Røjen.

»Det gode vejr, der var i juli måned, fik sat skub i majsene, så selv om vi sidst i juni måned ikke havde de store forventninger til majshøsten, står der nu mange steder nogle rigtig fine majsmarker«, siger hun.

Dermed kan en del mælkeproducenter i stedet for at bruge eksempelvis 6,5 FEN (1,15 kg ts/FEN) majshelsæd pr. malkende ko med fordel ændre dette til 3 FEN majshelsæd plus 6–6,5 FEN (1,04 kg ts/FEN) kolbemajs ensilage.

»Det vil spare ca. 3-3,5 kilo korn pr. ko pr. dag, hvilket er en relativt stor besparelse, fordi Norfor tilgodeser kvaliteten i kolbemajs i forhold til hvede, byg eller rug«, siger Betina Amdisen Røjen.

Udbyttet af FEN er lavere i kolbemajs end i majshelsæd, men det kan man, hvis man ikke har store lagre, regulere lidt på i markplan 2022, hvis man vil, påpeger hun. For eksempel ved at dyrke mere græs, som man kan høste tidligere og så køre med lidt lavere majsmængde hen over sensommer og efterår 2022.

Betina Amdisen Røjen understreger, at man kun skal lave kolbemajs, hvis den kan nå at udvikle sig tilstrækkeligt. Der skal 2.400 majsvarmeenheder til, for at majsen er moden til helsæd og 2.700 majsvarmeenheder for at få optimalt udbytte af kolbemajs.

Antallet af majsvarmeenheder kan man se i majsprognosen.

»Ifølge prognosen vil de 2.400 majsvarmeenheder opnås fra omkring slutningen af september, og kolbemajsen er klar cirka tre uger senere«, siger hun.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle