Udsigt til højere kornpriser i 2010

Man er ikke blåøjet optimist, hvis man tror på trecifrede hvedepriser efter høst, mener ekspert.

Alt tyder på, at kornprisen vil stige i 2010. Det mener flere eksperter, LandbrugsAvisen har talt med.

Ifølge specialkonsulent Henning Otte Hansen, Fødevareøkonomisk Institut, vil prisen stige, hvis man høster normaludbytter, fordi arealerne er blevet lidt mindre, og behovet for korn vokser år for år.

To gode høstår

Kornprisen har nu været lav i snart to år. Da kornprisen toppede i 2007/08, blev alle arealer sået til for at udnytte de gode priser. Det resulterede, i kombination med rekordhøst i 2008 og en stor høst i 2009, i, at produktionen igen blev større end forbruget, der ikke voksede så meget grundet den økonomiske krise. Resultatet blev, at lagrene voksede, og kornprisen faldt, sådan at man som dansk landmand i dag får godt 70 kr. pr. hkg. Med det mindre areal kan situationen meget vel vende nu.

"Med det udgangspunkt, vi har, er der mere potentiale opad end nedad," konstaterer Jakob F. Kjærsgaard, http://www.kornbasen.dk tørt.

Han peger på, at der både er flere munde der skal mættes, og at man tilsyneladende har nået bunden af den økonomiske krise. Samtidig kan øget vækst få olieprisen til at stige, hvilket vil øge efterspørgslen på korn til bioethanol.

Det betyder, at hvis man igen kun får en normalhøst på den nordlige halvkugle, vil forbruget være noget større end produktionen.

Spekulation igen

Jakob F. Kjærsgaard peger også på, at spekulanterne igen interesserer sig for børserne. Her har de tidligere både været med til at få prisen til at stige og til at falde.

"Der er større sandsynlighed for, at de vil støtte prisen, end det modsatte," mener han.

Også handelsrådgiver Palle Jakobsen, Agrocom, tror på stigende kornpriser i løbet af 2010. Han forventer dog, at kornpriserne ligger vandret på de godt 70 kr. indtil høst. Der ligger nemlig stadig store lagre fra høstårene 2008, men reelt er der kun lige balance mellem forbrug og produktion i 2009.

"Får vi et normalt udbytte i 2010, bliver der underskud af korn, og så kan vi se priser efter høst på 85-125 kr. pr. hkg," siger han.

Jakob F. Kjærsgaards bud på kornpriser i 2010 ligger i et lidt større interval, nemlig 75-140 kr. pr. hkg.

"Men man er ikke blåøjet optimist, hvis man tror på trecifrede kornpriser," tilføjer han.

Han vil ikke afvise, at prisen kan stige før høst, og kun hvis det tegner til en dårlig 2010 høst.

"Vi skal langt ind i foråret, før det kan få afsmittende effekt på høsten fra 2009," siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle