Udsigt til skyhøje priser efter russisk invasion

Russisk invasionen af Ukraine presser råvarepriserne yderligere i vejret efter en i forvejen turbulent periode. Tvivlrådighed og frygt for konsekvenserne hersker hos danske udlandslandbrug.

Selv om tvivlrådigheden fortsat hersker, efter Rusland tidligt torsdag morgen invaderede Ukraine, er der ifølge analytikere og eksperter ikke tvivl om, at den russiske præsident Vladimir Putins historiske og voldomme angreb vil sætte sig dybe spor i økonomien og påvirke dansk landbrug.

Selv om situationen torsdag aften ved avisens deadline stadig var præget af stor usikkerhed om invasionens egentlige størrelse, endemål og det præcise modtræk fra Vestens side, vil alene den usikre situation, som verden nu er kastet ud i, aflejre sig i priserne på energi og råvarer.

Eksplosion i priser

Allerede tidligt torsdag morgen eksploderede energipriserne. Og den største bekymring lige nu ifølge cheføkonom Martin Kristian Brauer fra Landbrug & Fødevarer er råvarepriserne.

»Vi står allerede i en situation med store globale ubalancer og høje råvarepriser i kølvandet på covid-19 pandemien«, siger han.

Både Ukraine og Rusland er vigtige leverandører af råvarer – og Rusland af energi, forklarer han.

»Invasionen vil øge priserne på energi og råvarer yderligere. Det er en udfordring for såvel landbruget som fødevareindustrien«, siger Martin Kristian Bauer.

Torsdag varslede både EU og USA tunge sanktioner fra vestlig side som modsvar til den russiske invasion.

Formand for EU-kommissionen Ursula von der Leyen gjorde det klart, at russiske værdier i udlandet vil blive indefrosset, og at russiske bankers adgang til de europæiske finansielle markeder vil blive afskåret. Derudover vil EU bremse Ruslands adgang til ny teknologi.

Ved redaktionens deadline var yderligere detaljer om sanktionerne uklare, og ifølge cheføkonom Martin Kristian Bauer er det for tidligt at sige noget konkret om, hvad de kommer til at betyde for danske virksomheder.

Generelt mener han dog, at dansk landbrug snævert økonomisk set nok skal klare sig.

Fødevareklyngen eksport til Ukraine er på 700 mio. kr., og eksporten til Rusland ligger på 1,8 mia. kr. Det skal ses i lyset af en samlet eksport fra klyngen på 170 mia. kr. årligt.

»Landbruget og fødevarevirksomhederne er godt rustet og kan godt håndtere en periode med stor usikkerhed på disse markeder. For nogle enkelte med meget stor aktivitet på markederne er situationen naturligvis problematisk«, siger han.

En række danske udlandslandbrug hører til i den kategori af virksomheder, der vil blive direkte ramt. Bl.a. har Agro-East, Goodvalley og Zythomir Holding store farme i Ukraine.

Frygt for strømforsyningen

Ifølge adm. direktør Anders Gundersen fra Zythomir Holding, som LandbrugsAvisen talte med torsdag, er det endnu for tidligt at gå i detaljer om, hvad den russiske invasion betyder for forretningen.

En konkret frygt lige nu for Zythomir Holding handler dog om noget så basalt som elforsyningen.

»Vi er meget bange for, at der røres ved den kritiske infrastruktur som vores forsyning af strøm. En ting er et IT-nedbrud, men en anden ting er strøm. Bare ventilationen i staldene er livsvigtig for os«, siger Anders Gundersen.

Han understreger dog, at det er alt for tidligt at sige mere om konsekvenserne, og at fokus lige nu er på de ukrainske medarbejdere, der er dybt berørt af situationen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle