Ugens vinder høstede ikke i år: Fik tungt jern ned over sin arm

En ulykke satte en stopper for, at den unge landbrugselev kunne høste med i år. Til gengæld har han vundet ugens høst-lagkage.

Den 19-årige landbrugselev Jeppe Helligsø nåede ikke at høste ret meget, inden hans arm blev lagt i gips for en fem-ugers periode. Han kom galt af sted i begyndelsen af sommeren på bedriften, hvor han er i praktik.

»Jeg var uheldig med en landbrugsmaskine, hvor et stort stykke jern var knækket af og faldt ned over min hånd - det kan jo ske. Det var ikke særlig rart overhovedet, men så var der i stedet tid til at tage billeder af alle de andre i høsten«, siger Jeppe Helligsø.

Vinderbilledet er taget på nabolandmanden Lars Bjerregårds bedrift Remmerhusgaard, hvor Jeppe Helligsø fangede Lars Bjerregårds 68-årige far Bruno på mejetærskeren. Bruno er fast mand på den ældre New Holland tx66 mejetærsker med 24 fods skærebord, men det sker, at han bliver træt på de lange dage.

»På den sidste høstdag var vi ude at høste om natten og blev faktisk først færdige kl. 05.00 om morgenen, og der var ikke så meget ungdom tilbage i ham til sidst, så der tog Lars’ søn over«, siger Jeppe Helligsø.

Nu hvor det er høstholdet på Remmerhusgaard, der har lagt motiv til vinderbilledet, vil Jeppe Helligsø dele lagkagen med dem. På Remmerhusgaard driver de cirka 320 hektar planteavl med kartofler, vårbyg, hvede og frøgræs.

Når sprog er en barriere

Der er ikke kun høst herhjemme i Danmark. I Slovakiet har et hold unge danske landmænd på syv mejetærskere nemlig været med til at høste 10.000 hektar, hvor størstedelen var med vinterhvede, vinterbyg og vårbyg. De høstede mest i to hold a tre mejetærskere, to sneglevogne og både tipvogne og lastbiler til at køre korn fra. Alting var i ekstra stor skala, og det gik godt det meste af tiden. Holdet stødte kun ind i et enkelt problem med en Ad Blue-tank, som de tilkaldte hjælp til. Det strakte sig dog over længere tid, for mekanikeren talte kun slovakisk og høstholdet engelsk.

»Vi bøvlede med det i lang tid. Jeg tror, han var ude to eller tre gange, inden vi fandt ud af, at det var en sensor, der skulle skiftes«, siger Rasmus Præstkjær Mikkelsen fra høstholdet.

Rasmus Præstkjær Mikkelsen var i Slovakiet i en måned med Jakob Korsgaards maskinstation, der netop er specialiseret i at rejse rundt og høste. Da han kom hjem til Danmark, fortsatte han høstarbejdet med samme mejetærskere, som var fragtet med hjem. Efter en lang høst af 1.300-1.400 hektar jord er han nu startet på Asmildkloster Landbrugsskole igen, hvor han læser til agrarøkonom.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle