Ukrudtsbekæmpelse i efteråret stadig vigtig

Med de nye afgifter bliver ukrudtsbekæmpelsen i efteråret dyrere, og man kunne måske blive fristes til kun at forårsbekæmpe. Men det duer ikke, var konklusionen på kemifirmaernes Konsulenttræf i Fredericia i tirsdags.

Det er stadig meget vigtigt at bekæmpe ukrudt i vintersæd i efteråret. Både for at holde græsukrudtet i skak og for at forebygge udvikling af resistens hos ukrudtet. Også selvom det bliver dyrere.

Både landskonsulent Poul Henning Petersen fra Videncentret for Planteproduktion og de fem arrangører, BASF, Bayer, DuPont, Monsanto og Syngenta, af tirsdagens Konsulenttræf for landets planteavlskonsulenter var enige om, at efterårets ukrudtssprøjtninger i vintersæd ikke kan undværes. Men også at der i mange tilfælde godt kan justeres lidt på doseringerne, hvis man kombinerer det med en opfølgning i foråret. Med det formål samlet set at holde prisen nede, da afgifterne rammer efterårsbekæmpelsen noget hårdere end forårsbekæmpelsen. Især prisen på de vigtige jordmidler og resistensbrydere, Boxer og Stomp, er blevet henholdsvis to og tre gange så dyr som før, mens DFF kun er steget otte pct. Samtidig er SU-midlerne faldet i pris.

 

Kom tidligere ud i efteråret

Et andet budskab fra mødet var, at man i mange tilfælde med fordel kunne køre ud og sprøjte tidligere, end det hidtil har været praksis.

»Det er meget vigtigt at komme tidligt ud, måske endda lige efter såmaskinen på sort jord, hvis man ikke kører med bladmidler. Forsøg viser godt nok, at det løfter effekten af sprøjtningen en lille smule lige at vente, til kornet er kommet op og ukrudtet er ved at bryde igennem. Men skal dosis holdes nede, så sprøjtningen ikke bliver meget dyr med de nye afgifter, og vi samtidig forebygger resistensopbygning, ja, så skal vi tidligere ud,« sagde Poul Henning Petersen.

Videncentrets nye anbefalinger

Videncentrets nye anbefalinger i efteråret går groft set på at fastholde Boxer i effektive doser i de fleste sprøjtninger og sætte dosis af DFF lidt op. Mens Stomp kun bruges i mindre omfang mod f.eks. valmue og væselhale. Og samtidig bruge så få ALS-hæmmere i efteråret som muligt af hensyn til resistens.

ALS-hæmmere er bl.a.: Ally, Express, Logran, Gratil, Hussar, Atlantis, Lexus, Safari, Titus, Monitor, MaisTer, Primus. ALS-hæmmere omfatter alle SU-midler.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle