Ulands-indsatsen må lægges helt om

Intet mindre end total fornyelse af den danske indsats over for ulandene står højt på Hans Erik Mogensens ønskeliste. Den 76-årige tidligere landmand og sælger af landbrugsudstyr går selv foran og viser vejen. Han er hovedkraft i det privat drevne udviklingsprojekt i Burkina Faso, Pioner Afrika, hvor strategien er at sætte familieejede land- og gartneribrug på ca. fem hektar på skinner. Et af projekterne, som skal tilskødes til samarbejdspartneren Abou og hans familie, er godt i gang, og to øvrige er stærkt på vej.

Hans Erik Mogensen ønsker, at afrikanerne lærer at klare sig selv. Han mener, at den traditionelle ulandsbistand ikke er jordnær nok og ikke følger tilstrækkeligt op med støtte og kontrol, når pengene til diverse projekter først er delt ud.

Han tager også opgaven med at sikre sig, at hans eget projekt ikke går i stå, alvorligt. Han har været i Burkina Faso mindst tre gange om året i de seneste tre-fire år for at opdyrke den burkina-fasiske steppejord, lære fra sig til de afrikanske samarbejspartnere og - ikke mindst - være i clinch med det åbenbart uundgåelige bureaukrati og korruptionen i den vestafrikanske stat.

Når han er hjemme i Danmark, samler han penge og udstyr til at tage med til de afrikanske farme. Det sker gennem foreningen Pioner Afrika, som nu har godt 90 medlemmer. Bidrag til foreningen kommer fra fonde, firmaer, tips- og lottomidler og foreningens medlemmer. Han får også tid til at skrive kritiske indlæg om den danske indsats i ulandene på Politiken.dks debatside - og til at henvende sig til danske politikere.

»Der skal mere erhvervsliv med i ulandsbistanden og færre pædagoger og etnologer, « mener han. Samtidig holder han på, at Afrika er bedre hjulpet med små landbrugsbedrifter bl.a. pga truslen om jorderosion fra regnskyl og for at fremme beskæftigelsen.

 

Det er kombinationen af kedsomhed og virketrang, der har sat Hans Erik Mogensen i gang med sit private korstog for bedre ulandsbistand og praktisk udførelse af et bistandsprojekt.

»Jeg hører til den privilegerede generation, der blev pensioneret som 60-årig og kunne få min efterløn,« fortæller han. I årene efter rejste han og hustruen først til USA og fik et intensivt kursus i engelsk. De følgende ti år rejste de resten af verden - Europa, Østen, Australien, Afrika, hvor de nyerhvervede engelskkundskaber kom til nytte.

Men selv for eventyrlystne sjæle kan også ti års turen rundt i verden blive nok. Starten på ulandsprojektet i Burkina Faso skete ved at Hans Erik Mogensen i 2010 købte en lukket varevogn, lastede den med udstyr og redskaber og fik den sejlet til Ghana i Vestafrika. Derfra kørte han den selv de 1,200 kilometer nordpå til Dedougou området i Burkina Faso.

»Men den tur vil det tage det meget lang tid at fortælle om...,« siger Hans Erik Mogensen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle