Ung økolog havde ingen at spejle sig i på skolen

Matilde Munch var alene med sine økologiske holdninger, da hun gik på landbrugsskole. Hun glæder sig til at møde ligesindede i det nye ’Netværk for Unge Økologer’.

Det kan være ensomt på landbrugsskolen at være den eneste i klassen, der vil være økologisk landmand.

Det oplevede 18-årige Matilde Munch, da hun for et par år siden gik på Agroskolen i Hammerum. Der var ingen, hun kunne spejle sig i blandt de medstuderende.

»Det var faktisk svært at være i, for jeg var ret alene om mine holdninger, f.eks. når vi snakkede om bæredygtighed, miljø og dyrevelfærd«, siger Matilde Munch.

»De andre var ret afvisende over for det, jeg mente, og jeg tror nærmest, de syntes, jeg var lidt tåbelig at høre på«.

Skiftede skole

Matilde Munch husker bl.a., at skolen havde besøg af en økolog fra Økologisk Landsforening, som skulle fortælle om den økologiske driftsform.

Det var ikke særlig vellykket.

»Der var generelt nogle ret negative holdninger til økologi i min klasse«.

Det endte med, at Matilde Munch skiftede til Kalø Økologisk Landbrugsskole. Hun husker det som en stor forløsning at møde andre unge med samme perspektiv på verden og landbrug som hun selv.

»Det var virkelig dejligt at opleve, at der var andre, der tænkte som jeg, - som var åbne over for mine tanker og idéer«.

Glæder sig til netværk

Matilde Munchs oplevelser har været med til at inspirere Landbrug & Fødevarers Økologisektion til at oprette et nyt ’Netværk for Unge Økologer’.

Det siger Hans Erik Jørgensen, formand for Økologisektionen.

»Sommetider er der på en landbrugsskole måske kun to-tre af eleverne, der er interesseret i økologi - det kan være lidt tungt. Når vi etablerer et Netværk for unge Økologer, skulle det gerne skabe et væsentligt større felt, hvor de unge kan finde nogle, de falder i hak med og kan blive inspireret af. Når man har nogle at sparre med, bliver man mere nysgerrig og interesseret«.

Matilde Munch for sin part ser frem til at deltage i netværkets arrangementer, selv om hun ikke længere savner meningsfæller.

Hun ser det som en mulighed for at styrke sin faglighed, samtidig med at hun glæder sig til det sociale.

»Jeg synes, det er så positivt, at L&F Økologi prøver at samle et netværk for unge økologer. At vi prøver at stå lidt sammen og får sat ord på, hvad vi går og laver«.

To verdener

Matilde Munch bebrejder ikke sine tidligere medstuderende, at de ser verden i et andet perspektiv end hun selv.

»Det hele handler om, hvor man er vokset op, og hvad man er vokset op med. Når jeg snakker med andre unge, som er i den konventionelle griseproduktion, er det jo to forskellige verdener, vi arbejder i«.

Selv er Matilde Munch i øjeblikket i praktik i sin fars økologiske griseproduktion i Midtjylland. Hun afslutter sin uddannelse til næste år.

Det første arrangement i det nye Netværk for Unge Økologer, Matilde Munch vil deltage i, er et webinar 25. marts om »Opstart af nicheproduktion«.

Her fortæller bl.a. Tobias Hausted fra Rødding om sine erfaringer med nicheproduktion, webshop og gårdbutik m.m.

Faktaboks

Netværk for Unge Økologer

  • L&F Økologi har oprettet et nyt Netværk for Unge Økologer. 
  • Det er relevant for landbrugselever, produktionsleder- og agrarøkonomstuderende og studerende på jordbrugsuddannelsen.
  • Netværkets aktiviteter vil omfatte 4-6 årlige møder, gårdbesøg, fælles ture o.a. Torsdag 25. marts kl. 19-20 afvikler netværket webinar - det er om opstart af nicheproduktion. 
  • Tilmelding og mere info: lf.dk/viden-om/oekologi/unge

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle