Ung, konservativ, landmand og politiker

Slagfærdige Line Vangaard kan nå en masse.

»Nu ved jeg, hvad jeg er. Jeg er konservativ!«

Line Vanggaard Pedersen var kun omkring 15, da hun kom med erklæringen. Sammen med sin far havde hun været til møde med Lene Espersen. Det åbnede hendes øjne, siger hun.

Faren - Poul - mente det ville gå over.

Han har været overbevist venstremand stort set siden han forlod vuggen, og i familien er det tradition, at børnene får medlemskort til VU, når de fylder 15.

»Far ville ikke give mig et medlemskort til de konservative. Han mener, at det skyldes omsorgssvigt, at jeg ikke vil være medlem af venstre. Men så fik jeg det af mor,« griner Line.

I dag er hun 27 år, selvstændig landmand, driftsleder på sine forældres gård, medlem af byrådet i Brønderslev for liste C og folketingskandidat for samme parti.

»Politik er helt fantastisk spændende. Men det er svært at kombinere med at være landmand,« erkender Line.

Forældrenes gård er sat til salg. For hende betyder det, at hun også skal finde nyt arbejde.

»Men det skal være et sted, hvor man kan acceptere, at jeg har et borgerligt ombud,« understreger hun.

Købte fremmedordbog

Tiden i byrådet har også været hård.

»Jeg har aldrig læst så meget som nu. Nogle gange tror jeg at de mener, at jeg stiller dumme spørgsmål. Men jeg har det sådan, at hvis der er noget, jeg ikke forstår, spørger jeg.«

Hun sidder i børne- skoleudvalget.

»Når de siger, at det kender vi fra skoleintra - så må jeg sige, at nej, det gør jeg ikke, for jeg har ikke børn endnu. Men næsten alle de andre er forældre eller bedsteforældre.«

»Det første jeg måtte investere i, da jeg kom i byrådet, var en fremmedordbog til Ipaden. Jeg tror det irriterer dem en hel del, men nogle gange kommer de med nogle spøjse ord,« griner hun.

Grønt arbejdstøj

Arbejdstøjet på gården er grønt - den konservative farve.

Det har Line bestemt.

»Men ved du hvad - det er også helt vildt praktisk, for de har samme farve som kolort,« griner Line, der har taget imod mig ved at råbe til hunden, at han ikke skal bide fordi jeg hverken er sælger eller socialdemokrat.

Købte gård som 24-årig

Selvstændig landmand blev hun, da hun 24 år gammel brugte sin etableringskonto på 770.000 kroner på at investere i nabogården,

»Den har tilhørt min fars fætter, som døde ved en ulykke. Den første nat sov min kæreste og jeg derovre for at forhindre indbrud - der kom også nogle i løbet af natten og jeg løb ud efter dem, for jeg var bare så gal. Men da jeg spurgte min kæreste, om han ville bo der, tænkte han lidt over det og så sagde han ja,« fortæller Line.

Med den solide opsparing i ryggen, var det ikke svært at få finansieringen af en mindre landejendom på plads.

»Kreditforeningen gav sig selv. Men jeg fik nej i fars bank. Men i Sparekassen sagde de ja næsten med det samme,« fortæller Line.

Jorden er lejet ud og i stalden er der kviepension for forældrenes kvier. Hvad der skal ske med den, når forældrenes gård en gang bliver solgt, har Line endnu ikke besluttet.

Faktaboks

Landbrug og politik

  • Line Vanggaard Pedersen har landbrug, er driftsleder på forældrenes gård, medlem af Brønderslev byråd og kandidat til folketinget for De Konservative.
  • Hun er 27 år og kæreste med den syv år yngre Martin, der driver et vikarbureau.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle