Unge og gamle erfaringer

Af Finn Slumstrup

To lette bøger, som tilsyneladende ikke har noget med hinanden at gøre. En ungdomsroman skrevet af en forfatter fra årgang 1968, og en digtsamling fra en skribent, som er knap 30 år ældre.

Alligevel er der fælles træk. Begge bøger foregår i det landlige Danmark, og begge handler om at gøre erfaringer og holde sindet åbent.

”Alting ramler” er en velskrevet ungdomsroman, som foregår inden for et døgn på en gård, som supplerer indtægten fra svineavlen med også at drive Bed & Breakfast med tilhørende selskabslokaler.

Diana er med sine forældre og lillebror til bryllupsfest på gården. Hun får god betaling for at passe den lille, mens de voksne kan drikke sig fulde, men hun bliver vildt fascineret af Jeppe, som er sønnen på gården. Og selv om han har mere end nok at gøre med at hjælpe moderen med alt det praktiske omkring festen, og samtidig skal holde øje med faderens depressive anlæg, så bliver fascinationen gensidig.

Mette Vedsø har skrevet en meget troværdig bog om en spirende forelskelses renhed, samtidig med det er en klarsynet fortælling om, hvor forskellige vilkår en storbypige og en bondesøn vokser op under.

Refleksioner

Henning Ahle Fjord har rundet de 75 år. Han har været revisor i en menneskealder og har også været voksenunderviser. Desuden har han skrevet tekster gennem mange år, som man kan se på hans hjemmeside www.fjordmand.dk.

Nu har han så udsendt en bog med en lang række tekster, som både omfatter stilfærdige refleksioner om livets og kærlighedens dyrebarhed, mange smukke naturbetragtninger, fornuftige bemærkninger om verdens skæve tilstand og digte med klare poetiske formuleringer.

Titlen ”Tanker fra udkanten” er særdeles dækkende for bogens indhold, skrevet som den er af en mand, som er vant til at færdes alene og ude i naturen både dag og nat – uden af den grund at være ensom. Ganske karakteristisk slutter bogen med digtet ”Vandring i natten”, som slutter med ordene: ”Standser ved bakkens top / og ser ud over mit liv, / glædes”.

Om bøgerne:

Mette Vedsø: ”Alting ramler”, 110 sider, kr. 218. Forlaget Jensen & Dalgaard 2015.

Henning Ahle Fjord: ”Tanker fra udkanten”, 152 sider, kr. 159. Forlaget Mellemgaard 2015.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle