USA: Pris for grønne EU-planer kan blive astronomisk

Prisen for de grønne EU-strategier kan blive enorm, viser amerikansk analyse. L&F efterlyser samlet konsekvensanalyse fra EU-Kommissionen.

EUs grønne flagskibsprojekter Farm-to-Fork og Biodiversitetsstrategien vil belaste EUs samlede BNP med op til svimlende 1.144 milliarder dollars - eller 7.061 milliarder danske kroner.

Det har det amerikanske landbrugsministerium beregnet i en konsekvensanalyse af de to EU-strategier.

Det astronomiske tal vækker stor bekymring i Landbrug & Fødevarer, som efterlyser en tilsvarende konsekvensanalyse fra EU-Kommissionen.

»Amerikanernes regnestykke bekymrer mig da voldsomt, og det er ret underligt, at det er dem, der skal levere beregningerne frem for europæerne selv«, siger Søren Sønder- gaard.

Han kritiserer, at EU-Kommissionen har valgt, at der først skal laves konsekvensanalyser, efterhånden som de enkelte initiativer i strategierne bliver udmøntet i de kommende år.

Der er brug for et samlet overblik, så europæerne kan gå ind i planerne med åbne øjne, siger L&Fs formand.

»Prisen skal frem«

Farm-to-Fork, eller Jord-til-Bord strategien, og Biodiversitetsstrategien lægger op til, at de europæiske landmænd skal bruge langt færre pesticider, gødning og antibiotika i fremtiden, der skal udlægges større arealer med økologi, og natur og biodiversitet skal beskyttes mere og have mere plads.

Men bagsiden af medaljen vil ifølge det amerikanske landbrugsministerium være, at væksten i Europa falder drastisk, og at den europæiske fødevareproduktion og eksport reduceres markant.

»Det skal da frem, at hvis man gerne vil en hel masse, har det en pris. Så er der andre ting, vi ikke kan, og der er færre penge til at betale for velfærd og skoler«, siger Søren Søndergaard.

»Vi er nødt til at have et oplyst grundlag for, hvor vi er på vej hen. Ellers ender det med, at vi afvikler vores fødevareproduktion i stedet for at udvikle den«.

»EU er i dag verdens største eksportør af landbrugs- og fødevarer. Den indtjening og alle de arbejdspladser, det giver, skal vi forsvare!«

Tager op politisk

Detaljer og implementering af de grønne EU-strategier skal forhandles i de kommende år, og det er ikke nyt, at L&F efterlyser konsekvensanalyser af dem.

Men nu er det med de skræmmende og opsigtsvækkende amerikanske tal som ekstra argument.

»Det er nu, vi skal hejse flaget. Det er fint nok med store visioner, men prøv nu at regne på, hvad det koster«, siger Søren Søndergaard.

»Kan det tænkes, at amerikanerne har deres egen politiske agenda med beregningerne?«

»Jeg tror, generelt, at amerikanerne ryster lidt på hovedet af den måde, vi laver landbrugspolitik på i Europa. At de synes, vi i Europa tit går utrolig langt uden at være sikre på, vi gør det på et fagligt grundlag. Hvad det er, kan man altid diskutere, men det er i alt fald en god tilgang«, siger Søren Søndergaard.

L&F vil rejse sagen over for den danske regering, i COPA og via de danske medlemmer af Europa-Parlamentet, hvor Venstres Asger Christensen allerede er på samme spor.

Faktaboks

Farm to Fork:

  • EU-Kommissionen fremlagde maj 2020 sin Farm to Fork strategi.
  •  Den lægger bl.a. op til en halvering af pesticider, antibiotika og gødning i EU og til, at det økologiske areal i EU skal udgøre 25 pct.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle