Utilfredsheden ulmer blandet Arlas ejere

12 mælkeproducenter står bag ny gruppe, der vil have såvel Arla som ejerne til at vågne op. Målet er bedre mælkepris - vejen derhen er der flere holdninger til.

Debatten for og imod Arla syder og bobler.

Senest har 12 mælkeproducenter startet en ny debatgruppe på Facebook, hvor de vil samle kritikere af Arlas mælkepris samt demokratiske spilleregler med det mål at forandre det fælles selskab.

»Vi er utilfredse«, lyder det samstemmende fra flere af de mælkeproducenter, der står bag initiativet.

»Vi er en del, der har forsøgt at tage debatten internt. Nu er vi nødt til at brede den ud«, lyder det fra en af de 12 initiativtagere, Arne Dahl fra Søndersø.

Han er selv medlem af et af Arlas kredsråd, men også bestyrelsesmedlem i LDM, der står bag den meget omtalte trussel om sagsanlæg mod mejeriselskabet, hvis ikke fem repræsentantskabsmedlemmer får udleveret ni centrale dokumenter om mælkeprisen..

De 12 mælkeproducenters fælles tiltag om facebookgruppen ’Bedre mælkeafregning ved Arla’ har dog ikke noget at gøre med LDM, forsikrer flere af de initiativtagere, som LandbrugsAvisen har talt med.

Hver især fremhæver de dog også flere forskelligartede årsager til, at de nu kræver handling og forandring i Arla.

»Jeg er ikke tilfreds. Jeg ser ikke en lys fremtid for unge mennesker, flere er gået konkurs efter kun 2 år. Vi skal have mælkeprisen op, så vi får betaling for de gode varer vi laver«, konstaterer Christian Jørgensen, mælkeproducent fra Midtfyn.

»Jeg kan ikke forstå, hvor pengene fra Calcium-sparerunderne bliver af. Vi ser dem ikke«, siger han.

»Jeg føler ikke, at jeg bliver hørt på møderne. Så kan det ikke hjælpe, at man er utilfreds og så ikke gør noget. Jeg er træt af at få at vide af folk, at jeg kan gå et andet sted hen og levere mælk. Der er jo ikke andre steder at gå hen«.

Vil gøre klar til valg

På under en uge har Facebook-gruppen fået over 70 medlemmer. Initiativet har dog også online fået meget kritik for ikke at ske via Arlas demokratiske system eller for at gå uden om Arlas eget debatsystem Arlafarmers.

Ifølge Lars Jensen, mælkeproducent i Auning, er målet for 12-mands gruppen at få bestyrelsen til at forholde sig til de utilfredse producenters pointer.

»Vi har brug for nogle, der tør sparke til ilden og ikke er bange for at få brændt tæerne«, siger han og bemærker, at timingen langtfra er tilfældig her op til forårets valgrunde i Arla-systemet.

»Vi skal have nogle ind i kredsråd og repræsentantskab, der ikke bare sidder der, fordi de blev spurgt. De skal brænde for det og arbejde for, at vi får landmandsånden tilbage i firmaet. Arla skal vågne op og forstå, at det er ejet af landmænd«, påpeger han.

Forsvar fra kredsråd

Fra Arlas kredsråd lyder der dog samtidig denne uge et forsvar for selskabets - herunder bestyrelsens - behandling af de fem utilfredse repræsentantskabsmedlemmers krav om indsigt.

21 kredsformænd konstaterer nemlig i et debatindlæg følgende: »Vi kredsformænd oplever Arla som en åben og ordentlig organisation, hvor der ikke er langt fra landmand til ledelse. Det er vi blevet bekræftet i efter at have oplevet den lydhørhed og imødekommenhed, som de fem repræsentantskabsmedlemmer er blevet mødt med«.

Hele Arlas folkevalgte system med såvel kredsråd, repræsentantskab som bestyrelse er på valg til foråret.

Faktaboks

Tiltag fra de utilfredse

  • Facebook-gruppen Bedre Mælkeafregning ved Arla har på under en uge fået over 70 medlemmer. Bag gruppen står 12 mælkeproducenter, der ønsker mere i mælkepris og mere demokrati.
  • LDM har sammen med fem repræsentantskabsmedlemmer i Arla stillet krav via advokat om at få udleveret en række dokumenter fra Arlas bestyrelse. Sker dette ikke inden nytår, vil de fem trække selskabet i retten for at få indsigt i selskabets overholdelse af egne vedtægter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle