Vækstfonden: Har finansieret over 1.000 landmænd

Over 300 landmænd har fået lån og næsten 700 har fået kaution.

Lige godt 1.000 landmænd har fået risikovillig kapital stillet til rådighed af Vækstfonden i de snart 10 år, fonden har hjulpet med finansiering af landbrug. Helt præcis har 1.005 landmænd enten fået lån eller kaution med en garanti fra Vækstfonden.

»I gennemsnit har vi hvert år hjulpet 100 landmænd med finansiering. Det svarer til godt to landmænd hver uge hele året rundt«, siger landbrugsdirektør, Lene Gade Hovmøller, Vækstfonden.

»Det er meget glædelig milepæl for os i Vækstfonden og i høj grad også for hele landbruget. Det betyder, at der investeres i nye og sunde projekter, og at vi får flere unge landbrugsdirektører ind i landbruget«.

De 1.000 landmænd fordeler sig på godt 300, der har fået lån, og knap 700 der har fået kaution. Fonden hjælper landmænd med fire typer lån eller kaution: Etableringslån, vækstlån, vækstkaution og lån fra Dansk Landbrugskapital.

»Vi henvender os til etablerede landmænd, der har behov for at udvide bedriften eller på anden måde effektivisere for at styrke bundlinjen, og til landmænd, der vil etablere sig«, siger Lene Gade Hovmøller.

I næsten fem år har fonden tilbudt etableringslån til unge landbrugsdirektører, som ønsker at få fod under eget bord. Lånet er beregnet til at lukke det hul, der er mellem landmandens egenkapital og den nødvendige fremmedkapital fra bank og realkredit. På den måde får den unge landbrugsdirektør en mere harmonisk og stærkere kapitalstruktur.

I de fem år har fonden udbetalt etableringslån til 81 unge landbrugsdirektører, der har fået foden under eget bord og er med til at generationsskifte landbruget.

»Sidste år udbetalte vi rekordmange lån til etablering. I alt fik 27 unge landmænd etableringslån i 2018, og meget tyder på, at vi som minimum tangerer eller måske endda slår den rekord i år«, siger Lene Gade Hovmøller.

I hvert enkelt tilfælde skræddersys fondens hjælp til hver enkelt landmand. Når det gælder lån til etablering, er de fleste landmænd, Vækstfonden godkender, mellem 30 og 40 år.

»Vil man etablere sig som direktør på et stort landbrug, er det vigtigt, at man ved, hvad man vil med sit liv, og har erfaringer at bygge på, så man bl.a. ved, hvordan man reagerer, når det til tider er svært, som for eksempel når afregningen falder«, siger Lene Gade Hovmøller.

»Helt grundlæggende ser vi på ansøgernes kompetencer og livserfaring, om de er forandringsparate og nysgerrige, og om de har tænkt over mulighederne på den bedrift, de ser på. De skal være naturligt nysgerrige og klar til at imødegå forandringer, der helt sikkert vil ske i landbruget fremover«, siger Lene Gade Hovmøller.

Til næste år forudser hun. at Vækstfonden kommer til at hjælpe mindst lige så mange unge til etablering i landbruget som i de to rekordår 2018 og 2019.

»Der er ikke noget, der tyder på, at vi får færre nyetableringer næste år. Prisen på svin er rigtig god, og vi har en god og stabil mælkepris. Det er gode fundamenter at starte op på«.

»Er der gode projekter, er der også penge til at finansiere dem«, siger Lene Gade Hovmøller.

Faktaboks

Fire typer hjælp fra Vækstfonden:

  • Vækstfonden er en statslig finansieringsfond, der hjælper med:
  • Etableringslån. Til førstegangskøbere af landbrug
  • Vækstlån. Til lån af mere end 1 mio. kr. til vækst eller ejerskifte 
  • Vækstkaution. Til kaution for lån på under 2 mio. kr.
  • Dansk Landbrugskapital. Lån, der især er målrettet effektive og veldrevne landbrug, der har sunde investeringer, men lav soliditet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle