Vaccine mod afrikansk svinepest rykker nærmere

Spanske forskere melder om fremskridt mod målet om at udvikle en effektiv vaccine mod afrikansk svinepest. Dansk ekspert tror på en vaccine inden for fem år.

Afrikansk svinepest har været i vælten de senere år, efter at sygdommen, der er dødelig over for tamsvin og vildsvin, har hærget især i Østeuropa og senest har skabt store avisoverskrifter ved at sprede sig til Kina, Vietnam og Belgien.

Udfordringen med smitten er, at der ikke er en effektiv bekæmpelse af svinepesten, men nu melder spanske forskere sig på banen med positive takter i et forsøg på at finde en vaccine.

I en ny videnskabelig artikel i tidsskriftet Frontieres in Veterinary Science mener forskerne, at det er første gang, at der er demonstreret positive resultater med oral immunisering af vildsvin.

92 pct's beskyttelse

På baggrund af en afrikansk svinepest-virus fra et vildsvin fundet i 2017 i Letland har de udviklet en virus, der har vist sig at have 92 procents beskyttelse mod afrikansk svinepest.

Trods de lovende takter skal verdens svineproducenter ikke forvente, at de massive udfordringer med afrikansk svinepest står over for en snarlig løsning.

Mange udestående

»Det vil være dejligt, hvis vi i morgen kunne fodre vildsvin med vaccinen og dermed undgå, at den spreder sig yderligere. Så vil alle klappe i hænderne, men der er fortsat mange udeståender«, siger områdedirektør og ekspert i afrikansk svinepest, Jens Munk Ebbesen fra Landbrug & Fødevarer.

Han har hørt oplæg fra en af de spanske forskere bag forsøget med en vaccine mod afrikansk svinepest på en veterinær kongres i Kaliningrad i april og erklærer sig mere optimistisk end længe.

»Hvis du havde spurgt mig for et halvt år siden, ville jeg regne med en vaccine om ti år. Nu er vi tættere på end længe, og vi kan godt stå med en brugbar vaccine om fem år«, lyder Jens Munk Ebbesens vurdering.

100 pct. sikkerhed nødvendig

Et af de forhold, der bremser vaccinen, er, at der skal være 100 procent sikkerhed for, at vaccinen ikke spreder smitte.

»Forskerne er forsigtige, for vi så for 30-40 år siden, da Spanien var ramt af afrikansk svinepest, at der blev udviklet en levende vaccine, der fik smitten til at sprede sig. Samtidig skal man være sikker på holdbarheden af immuniteten, så der ikke skabes en falsk tryghed«, siger Jens Munk Ebbesen og fortsætter:

»Opfordringen fra den spanske forsker er, at andre forskningshold, der forsker i vacciner mod afrikansk svinepest, skal fortsætte med at finde en løsning«.

Faktaboks

Afrikansk svinepest:

  • Den smitsomme svinesygdom, der har op mod 100 procents dødelighed over for tamsvin og vildsvin, kom til Georgien fra Østafrika og har cirkuleret i Østeuropa i 2007. Kom til EU i 2014 og Asien i 2018.
  • Aktuelt er 55 lande på tre kontinenter ramt af sygdommen, der for tiden spreder sig hastigt i især Asien. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle