Valmet på langfart: Nordkap tur-retur

Kurt L. Frederiksen vil køre til Nordkap og tilbage igen på sin Valmet 604 fra 1984. En tur på 5.200 kilometer, der skal klares på 40 dage.

28. juni bliver en speciel dag for 66-årige litteraturhistoriker, gymnasielærer, forfatter og fritidslandmand Kurt L. Frederiksen fra Høng, Sjælland.

Når han drejer nøglen i sin Valmet 604 - årgang 1984 - bliver det starten på en op til 40 dages lang køretur, der tager ham gennem Sverige, Finland og Norge, inden han runder et af Skandinaviens mest nordlige punkter, Nordkap, for at vende rundt og køre hjem igen. En tur på omkring 5.200 kilometer.

Selv er han så klar, som han kan blive, og på trods af alderen på både traktor og chauffør, er Kurt L. Frederiksen helt rolig forud for sit livs traktorrejse.

»Traktoren har fået et stort service og er gået igennem af den lokale Valtra-forhandler Rasmus Degn A/S, så det er jo bare at køre,« siger Kurt L. Frederiksen, der på det seneste har brugt tid på at finpudse ruten.

»Ruten i grove træk har været på plads længe, men jeg kan jo ikke køre på motortrafik- og motorveje, så i visse tilfælde har jeg måttet finde alternative ruter.«

25 kilometer i timen

Men hvad får en gymnasielærer til at bruge et helt års optjent ferie på at køre til Nordkap og tilbage igen - og så tilmed på en gammel traktor?

»Jeg er faktisk lidt i tvivl om, hvor idéen kommer fra. Jeg har haft det i tankerne i de sidste 10 år, og jeg tror måske det var fra et FDM blad, hvor jeg for mange år siden så et billede af en mand og hans traktor. Han skulle køre til Nordkap på traktoren. Kombinationen af, at traktoren er produceret i Finland og billedet, resulterede så i denne tur,« fortæller han.

»Jeg gør det bestemt ikke for at møde gud eller noget andet i den stil. Det spændende i selve projektet er alle de ting, som skal planlægges og løses inden turen - alt det praktiske. Når de er på plads, er det jo bare at køre,« uddyber Kurt L. Frederiksen.

Traktoren, en Valmet 604 på 63 heste og tre cylindre, har i modsætning til nyere traktorer ingen trinløs transmission eller 40 kilometers transmission. Den løber 30 kilometer i timen.

»Traktoren sluger meget diesel ved fulde omdrejninger, så jeg vil nok køre lidt langsommere. Men jeg skal jo heller ikke nå noget som sådan. Jeg har 40 dages ferie, og ideelt set vil turen tage 35 dage, hvis jeg kører seks timer om dagen med 25 kilometer i timen.«

Masser af opbakning

Men han har intet imod at køre på den aldrende traktor. For det handler ikke om at køre på det nyeste nye. Det er sjovere at planlægge turen og gennemføre den med de midler, der er til rådighed, påpeger han.

»På nær et ekstra strømstik er traktoren ikke modificeret til turen. Og jeg tager en ældre campingvogn på slæb, som jeg har købt billigt til formålet.«

Udgiften til turen, der løber op i cirka 50.000 kr., forsøger Kurt L. Frederiksen at få dækket via sponsorer og flere opgaver undervejs på turen. Bl.a. skal han samle materiale fra turen til en bog, der skal udgives af Gyldendal. Og så er der den store opbakning fra nær og fjern.

»Nu, hvor vi nærmer os afrejse, har jeg mødt større og større opbakning og positive kommentarer om turen. Og mange i lokalområdet har været behjælpelige med sponsorater og hjælp til at få gjort tingene klar. Det har været helt fantastisk.«

»Ud over nogle sikringer til traktoren, et batteri til campingvognen og et lille øje, der skal svejses på trækket på traktoren til campingvognens nødbremse, så er jeg klar,« slår Kurt L. Frederiksen fast.

Faktaboks

Følg turen på 
landbrugsavisen.dk

  • Undervejs på turen til Nordkap og retur kan du følge Kurt L. Frederiksen på landbrugsavisen.dk. Her vil han løbende skrive fra turen om sine oplevelser.
  • Du kan også følge med på ekspeditionens facebook-side. Søg på valmet ekspeditionen.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle