Vamepumpen sikrer 34 grader i kyllingehuset

Luft til vand varmepumper kan også varme store arealer op på økonomisk vis. Billigere at installere end jordvarme.

Tidligere stod dieselvarmekanonen og osede uden for kyllingehuset hos Leif Mortensen, Løkken. Men som økolog syntes han ikke, det var den rigtige måde at varme det 500 kvadratmeter store kyllingehus op. For to år siden installerede han derfor en luft til vand varmepumpe.

»Jeg er godt tilfreds. Den har kørt upåklageligt siden,« siger han.

I begyndelsen var bekymringen, om den kunne varme huset op til de 34 grader, der skal til, når man sætter kyllingerne ind. Det er en hel del, når huset er tre gange så stort som et almindeligt parcelhus.

»Det har der ikke været nogle problemer med, - heller ikke, når det var allerkoldest,« siger han.

Én kWh bliver til fire

Udedelen af anlægget står udenfor og henter varmen ud af luften. Ifølge Mogens Baggesen, DVI Energi, der har leveret anlægget, kan den ved 7 grader hive en effektfaktor på 3,7 gange optagen effekt

»Det er et omvendt køleskab. Når man bruger én kWh, får man varme for godt 4 kWh,« forklarer han.

Er temperaturen lavere, er effektiviteten også lavere, og når temperaturen er højere, er effektiviteten højere.

»Ved minus 10 grader kan vi stadig hente en effektfaktor på 2,7 gange optagen effekt,« siger han.

Gulvvarme

Hos Leif Mortensen bliver den producerede varme ført ud i gulvet under kyllingerne. Samtidig er der ribberør på væggene til at få varmen fordelt.

Fordelen ved anlægget er, at det passer sig selv. Leif Mortensen glæder sig dog også over, at det ikke forurener så meget som de gamle dieselkanoner. Ved siden af huset står en husstandsvindmølle og leverer grøn strøm.

»Som økolog kan jeg godt lide, at der er balance,« siger han.

Mindre røg og mindre brandfare er også en af de fordele, han værdsætter.

Billigere end jordvarme

Varmepumpen er en DVI lv40. Varmepumpe og installation kostede 150.000 kr. Det er 10-20 procent mindre, end hvis han skulle have installeret jordvarme. Oven i prisen skal lægges gulvvarme og ribberør. Udedelen fylder 1,72 gange 1.07 gange 2,2 meter eller som en lille trailer og var installeret på blot én dag.

Uden at have regnet meget nøje på energiforbruget kan han samtidig konstatere, at det giver en stor besparelse på energiregningen.

Er der da slet ingen ulemper?

Ifølge Leif Mortensen er der rigtig mange fordele ved varmepumpen, der jo ikke skal passes, som for eksempel et halmfyr skal.

»Skal man finde noget, kan man sige, at varmepumpen har begrænset effekt. Man kan ikke bare putte mere halm på og få det varmere som med et halmfyr. Men den er jo netop dimensioneret til at passe til vores forbrug,« siger han.

Anlæg kan kombineres

Ifølge Mogens Baggesen kan man få luft til vand varmepumper til alle størrelser produktionsbygninger. DVI-energi laver kaskadeanlæg, hvor man sætter flere varmepumper sammen for at opnå den mest optimale driftsøkonomi.

»Når det er varmest, er der måske kun én varmepumpe, der kører, mens der kan være tre, når det er koldest,« forklarer han.

Faktaboks

Varmepumpe

  • Årlig produktion af 90.000 kyllinger
  • Opvarmer 500 kvm kyllingehus
  • 40kW-anlæg model DVI lv40 - luft til vand
  • Installation af selve anlægget 150.000 kr.
  • Varmen fordeles som gulvvarme og i piberør

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle