Varmelampe i kalvehytten

Per og Helle Warming, Aars

"Vi er utrolig opmærksomme omkring kælvning og tager kalven væk med det samme. Vores mål er, at den skal have råmælk inden for fire timer," fortæller Per Warming.

En kalv født om aftenen får råmælk inden den kommer ud i en ren kalveboks. Kalven kan godt stadig være våd, men en grisevarmelampe sørger for, at den kan holde varmen alligevel.

Kalve født om natten behandles på næsten samme måde. De kommer ud i enkeltboksen ved 4.30-5-tiden, når Helle Warming første gang kommer ud i stalden.

"Vi har en råmælksbank med både nedkølet og frosset råmælk, så forsyningen hele tiden er intakt," fortæller Per Warming, der ikke har brugt sonde i de sidste 10-12 år.

"Den er ikke bandlyst, vi har bare ikke brug for den. Men selvfølgelig er det nok mest min kone der har tålmodighed med at lære kalvene at drikke af en skål," fortæller Per Warming.

De to første fodringer er råmælk, den tredje er halv råmælk og halv sødmælkserstatning.

"Når kalvene er færdige, skyller vi skålene og forsyner dem med lunkent vand. Når kalvene senere lukkes ind i fælles hold, bliver hver skål vasket grundigt af, desinficeret og stillet til lufttørring i kalvekøkkenet.

Siden 2006 har besætningen i Aars været inde i en sanering for paratuberkulose. Det fik også betydning for indretningen af den kalvestald der blev bygget i 2007, og de nye kælvningsbokse med dybstrøelse hvor "røde" og "gule" køer kan lukkes ind i enkeltbokse, og kalven kan fjernes med det samme.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle