Varmen har været værre for afgrøderne end tørken

Hveden klarer tørken bedst - og triticale og hestebønner dårligst.

Det ekstremt varme vejr, vi har haft de seneste par uger, har pacet afgrøderne frem. Varmen har næsten været værre end tørken - alt er gået alt for hurtig, fortæller Kristoffer Hilligsøe fra Lodbjerg Økologi i Thy.

»Jeg ærgrer mig over, at det varme vejr har gjort buskningen så svag i det senest såede vårbyg. Det tidligst såede vårbyg står meget bedre. Heldigvis er der ikke kommet en masse ukrudt op, da tørken jo også har hæmmet det«.

Få bælge i hestebønner

De hårdest ramte afgrøder hos Kristoffer er dog ikke vårbyg, men vårtriticale og hestebønne

»Buskningen i vårtriticalen har været begrænset, de fleste planter står blot med et enkelt strå med aks. Også hestebønnerne har lidt under den ekstreme varme og manglen på vand fra oven. Især da de begyndte at blomstre«.

Han er også lidt bekymret for rugen, hvor enkelte rugaks allerede er afvisnet. Og en plet hvede gav mere eller mindre op i sidste uge. Men det er også det eneste, der er gået ud. Hveden er ellers generelt den afgrøde, der har klaret tørken bedst. Måske fordi rødderne går ned i to meters dybde.

»Alle afgrøder lider. Men jeg kan ikke tillade mig at klage. Mine afgrøder står OK ift. mange andre steder. Jeg kan stort set også pløje til ler på alle marker, selvom nogle har sandjord i overjorden. Heldigvis fik vi 10 mm regn i søndags og temperaturen er faldet, så jeg håber, det giver afgrøderne kunstigt åndedræt«, siger han.

Hegn for kronvildtet

Kristoffer Hilligsøe har sat kronvildthegn op om nogle af markerne. Og det er han godt tilfreds med, for på markerne uden hegn står der regelmæssigt en ruddel kronhjorte på 20 dyr. Og det er en dyr omgang.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle