Vestjysk bondepiges usædvanlige krigsskæbne

Mathildes krig. En autentisk sydhavshistorie fra Første Verdenskrig af journalist og forfatter Helle Juhl, Sdr. Bjert, bygger på kilder fundet på Marshalløerne og på Harvard University i Boston. Her lå indtil 1961 det amerikanske missionsselskab, som Mathilde og hendes tyske mand virkede for. De blev i 1912 udsendt til et kald som ledende missionærer på Marshalløerne, der dengang var en tysk koloni. På grund af deres tyske statsborgerskab kom parret i klemme, da Japan – dengang Englands allierede – kort efter krigsudbruddet besatte øerne, og i det meste af krigen var de interneret som eneste hvide på en ø mindre end Sprogø. Uden nogen form for kontakt med omverdenen.

Helle Juhl beskriver Mathildes krig som en fortælling om krig, kærlighed og kristen mission tilsat spionage, ægteskabelig fallit og civil courage. En gendigtning i ord og billeder af ’den lille krig’ i den store og udspillet på nogle idylliske, men isolerede Bountyøer, som man sjældent forbinder med Første Verdenskrig.

For forfatterens vedkommende er der også tale om en spændende slægtshistorie, idet Mathilde, der døde i 1977 uden at gense sit fædreland, var søster til hendes morfar. Helle Juhl har tidligere skrevet bøger om bl.a. husbestyrerinder, husmødre og livet på landet førhen.

Info:

Mathildes krig. En autentisk sydhavshistorie fra Første Verdenskrig er udkommet for Forlaget Historia. Bogen er på 297 sider, rigt illustreret og koster 299,95 kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle