Hvad der skal ske hen over sommeren med DC Future, Danish Crowns genopretningsprogram, ønsker formand Niels Mikkelsen ikke at svare på.
Men han lægger ikke skjul på, at der er en stålsat vilje til at føre programmet, som skal hente 1,3 mia. kr. hjem i sparede omkostninger, ud i livet. Tilbage mangler en del af besparelserne på de veterinære omkostninger, som daværende fødevareminister Eva Kjer Hansen har lovet: Samlet bliver det til 300 mio. kr. Og tilbage står kravet om en samlet reduktion i lønomkostningerne på 20 procent.
Billedet er mere nuanceret
"Beslutningerne kommer i den rækkefølge, vi er klar til. Men det er en udfordrende målsætning, vi har sat os, og vi arbejder videre," siger Niels Mikkelsen.
"Vi har fulgt en strategi gennem en årrække, hvor vi flytter en række af de mest løntunge produktioner til udlandet, og det fortsætter. Markedsadgang og veterinære forhold gør, at vi ikke kan flytte alt, så der er en række barrierer," siger Niels Mikkelsen.
På Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet har seniorrådgiver Henning Otte Hansen vurderet, at en langt større del af selskabets aktiviteter skal flyttes til Tyskland eller Polen, hvis selskabet skal overleve. Den køber Niels Mikkelsen ikke:
Det er en forenklet tilgang til verden, for der er veterinære barrierer og afsætning på hjemmemarkedet at være opmærksom på. Og det koster jo at flytte stykker rundt i Europa. Så billedet er noget mere nuanceret. Men vi går efter, hvad der er økonomisk mest rentabelt," siger han.
Positivt marked
"Målet er at skabe en så stærk konkurrenceevne som overhovedet muligt, og da vi i et par år har haft en afstand til den tyske notering, så er det første målsætning at nå den tyske notering målt over en længere periode. Med de omkostningsforskelle vi har, er det en stor udfordring," siger Niels Mikkelsen.
Generelt oplever han en mere positiv markedssituation:
"Vi føler os fornuftigt rustet til den sommer der kommer. En stigende dollar og yen har naturligvis betydet noget positivt for vores afsætning sammenlignet med konkurrenterne, da vi på godt og ondt er mere påvirket af ydre forhold end de andre lande. På godt og ondt. En ekstremt lav dollar har i en periode generet vore markeder en del. Nu er den i et mere normalt leje, og alt i alt tyder det på, at vi får en fornuftig udvikling hen over sommeren," siger Niels Mikkelsen