Vi må finde alternative løsninger

L&F arbejder i øjeblikket på at finde alternative løsninger til bankfinansiering.

Landbrug & Fødevarer arbejder i øjeblikket på højtryk for at finde alternative løsninger for at tiltrække kapital til landbruget. Situationen er højspændt, efter det internationale kreditvurderingsinstitut, Moody, nedgraderede syv banker, hvilket i praksis betyder, at danske banker har fået sværere ved at låne penge i udlandet.

"Vi bliver nødt til at tage hul på overvejelserne om, hvordan vi kan supplere de nuværende finansieringsmuligheder f.eks. ved at etablere en grøn fond og måske kigge på, hvordan erhvervet kan stille en del af pengene selv," siger Lone Saaby, erhvervspolitisk direktør i L&F.

"Det vil alt andet lige blive dyrere at lånefinansiere: Renten vil formentlig stige endnu mere, kapitalen udefra er blevet dyrere efter Moodys nedgradering, og garantierne under Bankpakke II udløber hen over 2012 og 2013," siger erhvervspolitisk direktør Lone Saaby.

Dyrere at låne

Mens meldingen fra Spar Nord Bank A/S er afventende, melder Sydbank, at der ikke er nogen tvivl om, at det i fremtiden bliver dyrere at låne penge. Samme melding kommer fra bankernes interesseorganisation, Finansrådet.

"Det er allerede nu vanskeligere og dyrere for flere banker at skaffe finansiering, så det kan allerede være i forbindelse med alle de nye lån, som skal optages, eller når lån skal genforhandles, at det slår igennem på kundernes situation," siger cheføkonom i Finansrådet Niels Storm Stenbæk.

Lone Saaby vil nu tage diskussionen om ekstern kapital op i primærbestyrelsen.

"Og hvis vi får mandat til det, må vi prøve at arbejde med nogle konkrete bud på alternativ finansiering - eksempelvis ansvarlig kapital," siger Lone Saaby.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle