Vi presser landmændene, men vi vil skilles på en god måde

Ved starten af 2016 var bekymringen for landbrugskunderne tydelig hos direktør Jan Ulsø Madsen, Vestjysk Bank. Nu er priserne bedre - men krisen er ikke slut.

Hvor meget betyder landbruget for Vestjysk Bank?

Vi hænger ulasteligt sammen med landbruget og har også været for afhængige af landbrug og ejendomme. De sidste år har vi haft de samme humørsvingninger som vores landbrugskunder og tænkt, om det nogensinde ville vende. Nu hvor priserne har rettet sig, er vi da også meget gladere. Vi har cirka 18 procent af udlånet til landbrug og vil gerne have det ned på 15 inden for en årrække.

At I vil reducere andelen, har I jo sagt i flere år. Men det er altså endnu ikke lykkedes?

Nej. Det er der mange årsager til. Blandt andet er det meget vanskeligt for landmænd at skifte bank, og så har vi forsøgt at være der for de landmænd, vi tror på, og det gør vi på de fleste. Hvis vi skal være i Vestjylland, så skal vi også have landbrug. Derfor har vi et ønske om at få så mange som muligt igennem.

Hvordan ser I landbrugets situation?

Sidste år var der næsten alle steder behov for ekstra likviditet. Nu stiger prisen på mælk, og man kan høre fra Arla, at der er mere i vente. Svineprisen har kunnet holde, selv da man kom ind i sæsonen, hvor den typisk falder. Så vi tror, at vi forhåbentlig har fået vendt den spiral. Vi mærker også, at der er en anden tro på fremtiden hos vores kunder.

Hvor mange lukkede I i 2016?

Vi har afviklet ca. 20 brug i 2016. Vi har ikke erklæret nogen konkurs. Det skal være den absolut sidste udvej, og vi forsøger med det gode at finde en frivillig løsning. Det skal ikke forstås sådan, at beslutningen om at lukke kan påvirkes. Det er måden, det gøres på. Vi gør det på den måde, fordi vi også godt vil have et navn, når vi er gennem krisen, så vi kan vinde kunder igen på den anden side.

Har I råd til at tage tabene – eller lader I nogle køre videre i håb om, at det retter sig?

Ja, det vurderer vi, at vi har. Vi har en god indtjening, der gør, at vi kan det, vi vil. Vi er måske mere langmodige end andre banker. Nogle vil måske endda sige langsommelige. Vi tror, det er det bedste. Vi presser dem dertil, hvor vi kan, men vi skal skilles på en god måde.

Hvad gør I for at hjælpe folk?

Vi bruger alle geværgreb, som man altid har gjort. Vi forsøger at lave løsninger, så kunderne kan overleve. Det gælder rentenedsættelser, indefrysning og salg af aktiver, men det er ikke bare sådan, at man bare får slettet sin gæld.

Hvor mange får hjælp?

Der er en del, der har behov for hjælp af en eller anden grund. Men hjælpen er ikke ensidig. Man bliver stillet en handlingsplan i udsigt – for eksempel om at få renten sat ned. Men så skal landmanden dokumentere enten et stop for investeringer, en grænse for privatforbrug eller færre ansætte. Typisk beder vi folk selv komme med oplægget, for for os er det lige meget, hvor man sparer. Det er noget for noget. Det er et lille fåtal, vi gør det for.

Hvor mange penge har I tabt på landbrug?

I vores kvartalsregnskab for tredje kvartal var 90 procent af vores nedskrivninger på landbrug. Vi nedskrev, fordi der var en risiko, som vi var nødt til at tage højde for. Det er ikke ensbetydende med tab. Hvad vi har tabt i 2016, har vi ikke gjort op. Mange af brugene er ikke endeligt gjort op.

Har I lært noget af de seneste års krise?

Ja. Vi skal være bedre til at vurdere driftsherren. Evnerne for at drive virksomhed er langt vigtigere end tidligere. Man skal være mere direktør end landmand, når man har en balance på 50, 60 eller 100 mio. kr. Vi har måske været for villige til at lade nogle udvide, hvor de skulle være blevet, hvor de bedre kunne overskue det. Det nytter ikke noget, at man som leder ligger og roder under en maskine halvdelen af dagen.

Hvordan opererer I så i dag?

Vi vurderer deres historik mere, og vi går tættere på dem. Vi hylder, at landmændene videreuddanner sig. Det måtte de godt gøre i endnu højere grad.

Hvis I skal gå fra 18 til 15 procent i udlån til landbruget, hvor meget svarer det så til?

Vi har et samlet udlån på 13 mia. kroner, og skal vi reducere med 3 procentpoint, så svarer det i runde tal til 400 mio. kr.

Når nu jeres kunder begynder at tjene penge igen, strammer I så kreditterne?

Landbruget havde behov for øget likviditet i 2016, men får behov for lidt mindre i 2017. Men behovet falder jo ikke med 400 mio. kr. fra den ene dag til den anden. Vores landmænd får det, de har behov for. Ikke mere.

Faktaboks

Jan Ulsø Madsen

  • Adm. bankdirektør i Vestjysk Bank siden februar 2015.
  • Før det en række ledende stillinger i bankverdenen.
  • 56 år.
  • Vestjysk Bank er blandt landets ti største banker med et udlån på cirka 13 mia. kroner.
  • Vestjysk Bank er dannet efter en række fusioner. Senest med Aarhus Lokalbank i 2012.
  • Banken har været økonomisk udfordret i en række år. Bl.a. har det medført, at staten ejer 82 procent af aktierne

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle