Vi skal gå forrest med sikkerhed på bedrifterne

Af Lone Andersen, viceformand, Landbrug & Fødevarer

Maskinerne ruller igen i marken, men desværre har begyndelsen på den travle tid været præget af flere ulykker, nogle af dem med dødelig udgang. Vi skal endnu engang have sikkerhed og arbejdsmiljø på dagsordenen ude hos os alle.

Det gør så ondt, hvis vi kender dem, det går ud over. Og det gør virkelig ondt hos de landmænd, hvor ulykkerne sker – ligegyldigt om det er dem selv eller medarbejderne, det går ud over. Vi skal væk fra tankegangen om, at ’det sker ikke for mig’. Det er som gårdejere, vi skal påtage os et stort ansvar. Medarbejderne skal vide, det er i orden at påpege fejl og forhold, der ikke er sikre. Jeg ved, mange landmænd køber det nødvendige sikkerhedsudstyr. Men så skal vi, der betaler for udstyret, også gå forrest med at bruge det. Gør vi ikke det, hvorfor skal medarbejderne så, tænker nogen desværre. Vi skal tale arbejdsmiljø- og sikkerhed, når vi samles på bedriften, uanset om det er enkeltmandsbedrifter, et landbrug med helt få ansatte eller med mange ansatte. Skal vi i en tid med mangel på arbejdskraft have dygtige medarbejdere, er et godt og sikkert arbejdsmiljø afgørende.

I foreningerne vil det være en god idé at lave en medlemsaften og invitere Landboungdom med. 40 procent af ulykkerne i landbruget sker for de helt unge. Det er ikke sådan, vi skal byde velkommen til de unge mennesker, vi har så meget brug for.

Lad os gøre sikkerhed til en disciplin, vi skal være nummer ét i. Udviklingen skal vendes, så vi alle trygt kommer ind til aftensmaden efter dagens dont i stald og mark.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle