Vi skal have fat i flere unge interesserede købere

Formand for Familielandbruget VEST-Jylland advarer mod for store brug

»Det ærgrer det mig , når jeg hører, at en ejendomsmægler er begyndt at sætte små og mellemstore kvæggårde direkte til salg i Holland uden at sætte dem til salg her i landet«, sagde Lone Andersen, formand for Familielandbruget VEST-Jylland på foreningens generalforsamling mandag aften.

»Generationsskifte har vi her i foreningen altid arbejdet hårdt med. Vi vil gerne have fat i flere reelt interesserede unge købere, for vi har masser af landmænd, der vil sælge/lave glidende generationsskifte. Men vi mangler unge, der virkelig brænder for deres ønske-ejendom, også selvom den ligger 100 km væk fra mor«, sagde hun.

Lone Andersen har intet imod hollændere, tværtimod, men hun mener, at der må være et sted, vi fejler, hvis vi helt lader være med at sætte den størrelse gårde til salg i vores eget land, især når hovedparten af de dygtigste landmænd netop driver gårde med en omsætning på op til 5 millioner.

Hvor væksten kommer fra

»Seges har lavet undersøgelsen ’Hvor skal væksten komme fra’. Den vil jeg stærkt opfordre til, at landbrugsskoler, ejendomskonsulenter, økonomirådgivere og ikke mindst de finansielle institutter får lært at kende, for den viser nemlig, at økonomisk robusthed, livskvalitet og omstillingsparathed er et must i fremtidens landbrug. Den bekræfter det, vi altid har sagt i familielandbruget ”Det er ikke størrelsen, men gørelsen”, der er afgørende for, om du er en dygtig landmand«, lød det fra formanden.

»Vi har stadig akut behov for tilgang af unge til vores erhverv, for vi ved, at der er 3–4.000 landbrug, der står over for generationsskifte, så vi har virkelig brug for flere, der brænder for landbruget og tør hoppe ud i den fantastisk spændende opgave, det er at drive et landbrug og have hånden på kogepladen. Alt afhængig af, hvor dygtig man er, resulterer det jo direkte i en mere eller mindre tilfredsstillende månedsløn/årsløn. Det kan selvfølgelig virke afskrækkende for nogen, men heldigvis motiverende for andre«, sagde Lone Andersen.

Reform ja tak

Socialdemokratiet har været ude med et par markante landbrugspolitiske meldinger om jordreform og om ny kommission med fokus på landbrugets økonomi og struktur.

Formanden hilser en jordreform meget velkommen, for vi har stadig stigende udfordringer med vandlidende arealer.

Landbrug & Fødevarer har beregnet, at en stor jordreform skal omfatte op til 300.000 ha. Det vil være en dyr omgang, men et godt tiltag, for vi ved, at en stor jordfordeling vil gavne klimaet, naturen og miljøet og landdistrikterne. Så ros og opbakning til socialdemokratiets forslag om en jordreform.

»Men hvis deres dagsorden er, at gårde bare skal erhverves af investorer og være kæmpestore, fordi de så er nemmere at regulere, så har de slet ikke forstået, hvad der driver og har drevet os landmænd i årtier, nemlig selveje, selvstændigheden og friheden til at tjene penge og - til at gå fallit. Megen innovation starter på de mindre bedrifter, og mange starter på mindre bedrifter«, mindede Lone Andersen om.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle