Vi skal have sænket forbruget af glyphosat

Af Lone Andersen, formand for Familielandbrugssektionen, Landbrug & Fødevarer

I de seneste år har vi set en stigning i brugen af glyphosat i dansk landbrug. Faktisk er forbruget nu på et niveau, der ligger over det, der anbefales af landbrugets egne rådgivere.

Det er et problem. Stigningen i forbruget af glyphosat skaber nemlig modvilje i befolkningen og blandt politikerne, ikke kun herhjemme, men i høj grad også i større europæisk sammenhæng.

 

Ingen godkendelse?

Det betyder, at der er overhængende fare for, at midlet ikke bliver godkendt næste gang, det er til afstemning i EU. Den nuværende godkendelse af midlet blev kun lige netop vedtaget, og med Storbritanniens exit fra EU står vi over for en stor udfordring i at sørge for, at de danske landmænd også har mulighed for at få gavn af midlet i fremtiden. Storbritannien var nemlig et af de lande, der tippede vægtskålen i retning af godkendelsen af midlet.

Vi skal selvfølgelig have sænket forbruget af glyphosat i hele Europa. Og jeg håber, at de andre lande vil kigge mod Danmark, hvor vi allerede er godt på vej. Men vi kan selvfølgelig blive endnu bedre.

Derfor mener vi i Familielandbruget, at der skal arbejdes hårdere på at sænke forbruget af glyphosat. Og det er med udgangspunkt i en faglig begrundelse. Ifølge vore egne rådgivere er der ikke brug for de store mængder glyphosat, som der bliver brugt nu.

 

Brug for forlængelse

Vi kan begynde med at stoppe alt sprøjtning inden høst af korn, som vi allerede gør på de marker, hvor der dyrkes konsumafgrøder.

Hvis vi i dansk landbrug viser, at vi selv kan sænke forbruget af midlet, stiger sandsynligheden for at få forlænget godkendelsen. Og det har vi brug for.

Glyphosat er nemlig et afgørende middel for bl.a. frøavlere, men også for landmænd, der driver reduceret jordbehandling, der desuden har flere gavnlige og bæredygtige effekter, bl.a. en større jordfrugtbarhed, mindre brug af diesel og, sammen med et godt sædskifte, en øget biodiversitet.

Vi er nødt til at vise rettidig omhu og ændre vores adfærd, så forbruget af glyphosat sænkes. Vi skal lytte til de faglige rådgivere, bruge mindre og gøre det klogere. Vi skal finde balancen, så vi bruger så lidt som muligt, men så meget som nødvendigt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle