"Vi skal satse mere på protein og energi"

Torben Hansen peger på Grøn Vækst og den økonomiske situation som de to tungeste emner for planteavlen lige nu.

"Grøn Vækst og den økonomiske situation er de to tungeste emner for os lige nu. Men mens den alvorlige økonomiske situation primært kommer til os ude fra verden, så handler Grøn Vækst om, hvorvidt vi som landmænd skal have en rentabel produktion i fremtiden.

Så det er der, vi gerne vil gøre vores indflydelse gældende så kraftigt som muligt."

Det siger formanden for Dansk Planteproduktion, Torben Hansen, i et interview med fagmagasinet MARK som optakt til Plantekongressen.

"Det værste er, at den del, som skulle handle om vækst i planteproduktionen, mangler totalt. Visionerne for, hvordan vi med helhedsløsninger kan gøre gavn for både miljøet og klimaet, og samtidig bevare planteproduktionen som en forretning, dem er der ingen af.

Desuden bliver Grøn Vækst skabt i en meget lukket proces, som vi ikke er en del af, og som vi har meget svært ved at påvirke. Det er næsten det mest frustrerende. For der opstilles en række politiske målsætninger uden at regne på konsekvenserne. Politikerne tænker ikke på, om det er effektive og levedygtige virksomheder, vi får ud af Grøn Vækst efterfølgende.

De tiltag til at gøre landbruget til en del af løsningen på klimaudfordringerne, som vi eksempelvis ser i Sverige med bioetanol, biogas i Tyskland og naturprojekter i England, de mangler i Danmark.

Der skal være gulerod i det - en mulighed for indtjening, men det er der utroligt lav forståelse for hos vore politikere."

"Jeg håber bestemt, vi får husdyrproduktionen op igen. Derudover skal vi tænke i energi, og gerne på at blive mere selvforsynende med protein. Et projekt som den planlagte etanolfabrik på Grenå Havn, hvor man vil omsætte 600.000 ton hvede om året til energi og protein, ser jeg som en bæredygtig ide, der eventuelt kan tage toppen af et kornoverskud og samtidig hjælpe med proteinforsyningen. Men fabrikken ligger ved en dyb havn, hvor man lige så vel kan tage korn ind fra andre lande - der gives ikke ved dørene, hvad angår konkurrenceevnen.

Men desuden skal vi naturligvis gøre alt, hvad vi kan, inden for frø, kartofler, sukkerroer og alle de andre nicheafgrøder, som vi er gode til at producere."

Læs mere

Læs hele interviewet med Torben Hansen i fagmagasinet MARK nr. 1/2010, der er udkommet i denne uge.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle