Vi skal være bedre i staldene

Dyrevelfærden fik atter en på debatten, da Kolding Herreds Landbrugsforening mødtes til generalforsamling i foreningens nye mødelokaler på centeret.

110 kom til en gang spisning og debat og var optaget af TV-Avisens indslag om kastration af smågrise uden bedøvelse i den bedste sendetid.

Men debatten bar præg af, at det trods alt ikke er første gang: Hvad bliver det næste, lød det nærmest opgivende fra flere deltagere.

Formanden, Asger Christensen, mente, at debatten skal ses som led i en fremadskridende proces. Han forklarede, at hans syn på afhorning af kalve uden bedøvelse har ændret sig:

"Jeg kan huske, hvilke ryk det gav, og hvordan kalvene ikke kom frem til mælkespanden to dage efter," sagde Asger Christensen.

Han gjorde i beretningen også opmærksom på tal som viser, at det kan gøres bedre i staldene: 25 procent af køerne går ikke til slagteriet men til DAKA, når de forlader stalden. Det svarer til et helt slagterianlæg. Og 40 procent af udsættersøerne går samme vej:

"Vi er enige om, at de tal skal ned med 25 procent, og det kræver, at vi løfter i flok. Vi har ikke puttet noget ned under gulvtæppet. Tallene er offentlige, og hvis vi ikke selv gør noget ved det, kommer andre og fortæller os, hvordan vi skal gøre," sagde Asger Christensen og tilføjede, at højre baglomme traditionelt har en god adfærdsregulerende virkning.

Søren Platz efterlyste mere fasthed fra formandens side og mente, at landbruget bør sige mere fra, og at forbrugerne må betale for de ønsker og krav der er til produktionen, så der er dækning for de ekstra omkostninger. Men Asger Christensen mente, det bliver svært at hæve prisen voldsomt i forhold til det omgivende marked.

Stor fremgang

Også den lokale rådgivning var på programmet. Asger Christensen forklarede, at Kolding Herreds Landbrugsforening ikke kom med i fusionen i Jysk Landbrugsrådgivning, fordi foreningen fastholdt kravet om ét center. I dag er foreningen fortsat selvstændig med egen rådgivning og tilkøb af kvæg- og økologirådgivning. Og det går godt:

Direktør Mogens Westen præsenterer et regnskab, der atter udviser et pænt overskud på godt 200.000 kr., og foreningen har siden 1999 kun mistet tre procent af medlemmerne, hvor tallet i regionen og på landsplan er omkring 35 procent. Sidste år steg tallet fra 783 til 815.

Jens Hansen og Lisbeth Aamand stoppede i bestyrelsen, og de afløses efter kampvalg af Jens Ole Hjort og Lars Frandsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle