Viceformand: Brug mindre glyphosat nu!

Glyphosat er ifølge amerikansk domstol skyld i kræftilfælde, men landmændene har større problemer end det, siger Thor Gunnar Kofed.

Vi bruger mere glyphosat, end vores egen uvildige rådgivning anbefaler, og det bliver samfundet ikke ved med at acceptere«.

Sådan lyder den kontante advarsel fra viceformand i Landbrug & Fødevarer, Thor Gunnar Kofoed, oven på en ny amerikansk dom, der igen ryster debatten om brug af aktivstoffet i Roundup.

Tirsdag fik den 70-årige amerikaner, Edwin Hardeman, medhold i, at 30 års privat brug af Roundup har givet manden lymfekræft. Det er anden gang på et halvt år, at en amerikansk domstol konstaterer, at glyphosat har forårsaget kræft, for i august sidste år blev en 43-årig amerikaner tilkendt en erstatning 1,9 mia. kr. i en lignende sag. Ifølge den engelske avis Guardian er yderligere 9.000 sager på vej i USA.

Men dansk landbrug har større problemer end amerikanske retssager, lyder det fra viceformanden.

»De sager handler om jura, ikke faglighed«, siger han og fortsætter:

»Vores reelle problem ligger i, at vi landmænd ikke selv følger fagligheden. Det kommer til at give os problemer, for vi er endnu ikke klar til at producere fødevarer uden det her stof, så vi skal tage debatten alvorligt«.

Er selv helt tryg

Både EU’s fødevareagentur, EFSA, og kemikalieagentur, ECHA, har flere gange frikendt glyphosat for at være kræftfremkaldende, så længe niveauet holder sig under grænseværdierne. Thor Gunnar Kofoed føler sig da også fuldstændig tryg ved at bruge Roundup.

»Jeg har selv brugt det siden det kom frem for 30-40 år siden og er fuldstændig tryg. Men når politikerne kan se, at forbruget er steget hvert år i de seneste 15 år, så bliver det en torn i øjet på dem. Kombineret med bevægelser i befolkningen kan det gøre det sværere at fastholde godkendelsen«, siger han og tilføjer:

»Vi har tidligere sagt, at stigningen skyldes markedsudsving, lageropbygning og fortalt alle de argumenter enhver landmand tænker osv. Glem det! Forbruget stiger og stiger, og det giver et politisk had fra flere sider, især i udlandet«.

»Brug mindre - nu!«

Den nuværende EU-godkendelse kom i hus i 2017 ved et snævert flertal. Derfor har det skabt nervøsitet, at en af de afgørende stemmer for godkendelsen, Storbritannien, snart træder ud af EU.

Dog har den franske præsident Emmanuel Macron, der tidligere har langet hårdt ud efter glyphosat, trukket i land og udtalt, at mange landmænd ikke kan klare sig uden.

Det bliver dog ikke ved med at gå, hvis der ikke sker en radikal ændring omkring brugen af glyphosat, mener Thor Gunnar Kofoed.

»Vi bruger ikke mere, end det vi må, men vi skal være meget mere kritiske overfor vores brug af glyphosat. Vi skal f.eks. sætte spørgsmålstegn ved, om vi virkelig behøver bruge det på hele marken«, siger viceformanden og tilføjer:

»Jeg vil gerne opfordre til, at vi landmænd lytter mere til vores markfaglige rådgivere og i mindre grad til kemisælgerne, der kalder sig selv konsulenter«.

Faktaboks

Om glyphosat

  • Miljøstyrelsen har været involveret i EU’s godkendelsesarbejde af glyphosat og vurderer stoffet som sikkert at anvende.
  • I Danmark anvendes glyphosat primært på markerne før fremspiring, til nedvisning, til pløjefri dyrkning og til bekæmpelse af ukrudt i frugt- og juletræsplantager.
  • En konklusion fra EU-agenturet EFSA fra 2017 slår fast, at glyphosat ikke er hormonforstyrrende.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle