Vildsvin er et stort problem, og de ødelægger mange afgrøder i Frankrig

Solsikkerne ser ynkelige ud, men det skyldes ikke vildsvin, kun dårligt såbed.

"Vildsvin er et stort problem på landbrug i Frankrig, hvor de laver store skader på afgrøder, som de kan pløje helt op. Nogle steder er det helt ude af kontrol. Så vi har jægergrupper, der tager rundt på gårdene for at skyde vildsvinene, som der er fri jagt på fra juni til februar. Eneste betaling er en årlig fest, som lodsejerne inviteres til af jægergruppen, og den har jeg lige været til," fortæller Christian Knarreborg fra sin sydfranske planteavlsbedrift, der dog ikke selv har ret mange vildsvin.

I den region (departement) hvor han bor, blev der sidste år skudt 13.000 vildsvin, mens der i 1984 kun blev skudt 4.500. Så bestanden er i voldsom fremgang. Og der blev sidste år udbetalt erstatning på 300.000 euro for vildsvineskader på afgrøder.

"I marken ser solsikkerne ynkelige ud. De er kommet alt for dårligt pga. af et knoldet såbed. Der er områder, hvor de slet ikke er kommet eller er ædt af snegle, selvom jeg har givet sneglegift flere gange. Lige nu er de bedste planter kun fem cm høje og meget hæmmede af, at varmen endnu ikke er kommet til Sydfrankrig. Så jeg bliver nødt til at så de dårlige områder om, men ved ikke hvornår der bliver vejr til det. Lige nu styrter det ned, og de melder fortsat regn og 8-13 grader hele ugen," fortæller han.

I weekenden var det tørvejr, så der fik han givet hveden sidste aksbeskyttelse og ser nu bare frem til høsten, hvis der da ikke kommer lus.

"Vi høster sent i år, hveden i sidste halvdel af juli og rapsen først i juli. Hveden står godt, især almindelig hvede, men også durumhvede. Også rapsen tegner ok, selvom der er tynde områder."

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle