Viljen er dér - men vejen er snørklet

Løntilskud, rummelighed og opkvalificerende kurser. Viljen til at integrere flygtninge i landbruget er til stede, men overblikket mangler.

Hvor mange flygtninge er beskæftiget i det danske landbrug?

Det spørgsmål findes der ikke et samlet svar på, viser LandbrugsAvisens rundringning til styrelser, lokale jobcentre og kommuner. Men viljen til at integrere kan man ikke sætte spørgsmålstegn ved.

I Vejen Kommune, hvor Merhawi Ghebrezgiabihar og Tay Aung er tilknyttet, er 15 ud af kommunens 285 integrationsborgere beskæftiget i landbruget med ordinær ansættelse, praktik eller løntilskud. Det svarer til, at landbruget skaber beskæftigelse op til fem procent af kommunens flygtninge, som leder efter et arbejde.

Landbruget kan sagtens tegne sig for en endnu større andel, vurderer Lars Lauridsen, chefkonsulent hos Jobcentret i Vejen kommune. Han peger især på landmændenes rummelighed som befordrende for integrationen.

I Holstebro Kommune er 39 flygtninge beskæftiget i landbrug, skovbrug eller gartneri. Otte er i praktik og 31 i ordinære ansættelser, og opgaverne spænder vidt over de traditionelle driftsgrene til også at omfatte klip af pyntegrønt op til jul. Kommunen har aktuelt cirka 260 flygtninge på ydelser, eller som følges som led i den lovbestemte, femårige integrationsperiode, oplyser funktionsleder Karina Viborg.

Vil tilbyde et kursus

På Fyn er Dalum Landbrugsskole klar til at udbyde et kursus målrettet flygtninge i foråret 2017. Her skal kursisterne blandt andet klædes fagligt på, så de kan fortsætte på den almene landbrugsuddannelse.

Hvem der skal betale for kurset, og hvor kursisterne skal komme fra, mangler uddannelseschef Erik Wanscher stadig at få afklaring på.

»Men uanset, om vi skal køre kurset selv eller med hjælp fra kommune og rådgivning, så bliver det oprettet. Flygtninge har stor værdi i landbrugserhvervet, hvor der er mangel på arbejdskraft. Og så har vi også et moralsk ansvar for at hjælpe med integrationen,« siger han.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle