Vintersæden klarer sig bedre end forventet

Der er blandede meldinger på overvintringen af vintersæden, men endnu ingen grund til stor bekymring, lyder det fra landets planteavlskonsulenter.

Selvom vintermånederne ifølge kalenderen er overstået, er kulde og sne stadig en forhindring for planteavlerne, som er utålmodige for at komme i gang med forårets markarbejde. ?Det er endnu et par uger for tidligt til at sige, hvor slemt vintersæden har det, men i visse dele af landet viser sporene af den kolde vinter sig allerede nu.

»Det bliver ikke så slemt som for to år siden, hvor vi såede 70 procent om. Et foreløbigt skøn er, at 10-15 procent skal sås om,« siger Ole Harrild, planteavlskonsulent, Bornholms Landbrug, som fortæller, at fordi øen har fået megen sne, er det sneskimmel mere end frost i jorden, som lægger afgrøderne ned.

»Nogle landmænd har planlagt at så om, og de fleste kommer til at så om langs veje og skov,« fortæller han.

 

Rapsen hårdt ramt

Generelt for hele landet har vinterrapsen en hård tid foran sig, hvis den skal overleve.

»Halvsent sået vinterraps, som har ligget udsat for østenvinden, hvor der ikke er sne, ser temmelig medtaget ud og skal muligvis sås om i pletter, men hvor meget ved vi ikke endnu,« siger Henry Møller Andersen, Syd-Østsjællands Landboforening, som forklarer, at der generelt har ligget en del sne på Østsjælland, der har fungeret som beskyttelse for afgrøderne. Også hos Gefion er det rapsen, der ser ud til at blive det største problem, fortæller Jens Ole Pedersen til LandbrugsAvisen.

 

Ikke så slemt som frygtet

De næste 14 dage skal vise, hvor meget vækstpotentiale der er tilbage i afgrøderne efter en aldeles kold og lang vinter.

»Vi regner ikke med, at det er fatalt, men det er først nu, det skal til at vise, om de har de rødder, der skal til. Det står stadig og ser grønt ud og holder liv, men hvis først det skal til at gro og har brug for vand, så har det måske ikke det rodnet, det skulle have haft,« siger Henry Møller Andersen.

Både i Midt- og Nordjylland er der nogenlunde stemning i landboforeningerne, selvom det også der viser sig at være de sent såede afgrøder, som har det skidt. Især hos LandboNord er der tro på, at det vender inden længe.

»Det grønnes da nu, så det går nok knap så galt, som det ser ud til,« siger Jens Elbæk, chefkonsulent LandboNord.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle