Whiskyen blev deres skæbne

To søstre er sammen med deres ægtefæller 8. generation på økologisk slægtsgård. Indtægterne skal komme fra både korn, køer og whisky.

Hvis det ikke var for whiskyen, så havde vi nok ikke gjort det«.

Marie Stjernholm når at fundere lidt over spørgsmålet om, hvorvidt hun og søsteren Ellen med mænd og børn ville have flyttet fra København til Thy, hvis det var et helt almindelig økologisk landbrug med køer og marker, som de skulle overtage fra forældrene.

»Det kunne nok ikke have trukket os alle til Thy, hvis vi ikke kunne se flere muligheder end det traditionelle landbrug«, uddyber hun.

Så at whiskyen er gået hen og blevet familiernes skæbne, er ikke helt forkert. Men det er på den anden side heller ikke hele sandheden. For det handler i virkeligheden mest om at opbygge en moderne landbrugsvirksomhed, der ikke er afhængig af en enkelt produktionsgren, men populært sagt har flere ben at stå på.

Derfor er whiskyen måske nok det, der fik den endelige beslutning til at glide ned, men samtidig også kun en af flere produktionsgrene, der bygger på forædling af egne råvarer som mælk, kød, korn, mel, malt og whisky.

Gårdmælk

Grundstammen i Gyrup Gaard har gennem mange år været de 190 økologiske malkekøer, der leverer mælk til Thise Mejeri. Mælken sælges i Irma i København som Gyrup Gårdmælk, der er mælk med naturligt fedtindhold mellem 3,5 og 4,5 afhængig af køernes kælvningstid, årstider, foder og vejr og vinde. Det er ikke en specialproduktion som sådan, som man på Gyrup Gaard får ekstra betaling for.

»Men det er da dejligt, når vi bliver ringet op af en dame fra Charlottenlund, der vil høre, hvorfor mælken smager anderledes end i går«, siger Andreas Poulsen.

»Så kan vi fortælle, at det er fordi køerne lige er kommet på græs eller fordi der er mange nykælvere. For os giver det masser af mening med den tætte kontakt til forbrugerne fremfor at det ender i en anonym mælkekarton«, forklarer han og fastslår dermed også, at fokus på sporbarhed er mere end pæne ord på virksomhedens hjemmeside men altså også betyder noget for både ejere og medarbejdere.

Savnede Thy

Søstrene Ellen og Marie er ottende generation på Gyrup, der drives som et økologisk familielandbrug. Gården driver godt 500 ha og har Nationalpark Thy som nabo mod vest. Det lå på ingen måder i kortene, at Marie eller den fem år yngre søster Ellen, der fortsat har job uden for landbruget, skulle overtage landbruget. Ud af en søskendeflok på fire var det de to søstre, der med uddannelser i henholdsvis statskundskab og som ingeniør, absolut ikke havde valgt landbrugsvejen modsat de to andre, der som henholdsvis agronom og dyrlæge måske mere var de oplagte kandidater, men som Marie siger - mest i sjov:

»De vidste sikkert så meget om landbrug, at de nok skulle holde sig væk«.

»Da jeg sad i København, savnede jeg Thy. Nu savner jeg København en gang imellem og de mennesker og det liv, vi havde der. Men jeg har på ingen måde fortrudt. Det har ingen af os«.

I dag er arbejdsopgaverne fordelt sådan, at Marie Stjernholm er hovedansvarlig for landbruget, hendes mand Jakob står for Thy Whisky og svogeren Andreas Poulsen har ansvar for malteriet. Ingen af »københavnerne«, der sagde gode jobs op i statsadministrationen og i det private erhvervsliv, havde på forhånd et dybt kendskab til malkekøer og derfor er den landmandsuddannede fætter Thomas Jørgensen ansat som driftsleder.

Indtil videre er det landbruget med køer og markdrift, der fylder mest, men ifølge Marie Stjernholm er der helt klar ambitioner om mere:

»Vi vil udvikle det sådan, at landbrug, malteri og whisky bidrager med lige meget«.

Faktaboks

Thy Whisky: Fra hobby til familieprojekt.

  • 2010: Nicolaj Nicolajsen, syvende generation på Gyrup og far til Marie og Ellen, grundlægger Thy Whisky. Visionen er at skabe en whisky til sin hjemstavn, og eksperimenter med forskellige bygsorter fra gårdens marker går i gang.
  • 2011: Et stort fremavlsprogram med 15 gamle sorter som f.eks. Langelandsbyg fra Nordisk Genbank hentes og sås på Gyrups marker. Bl.a. sorten Imperial, en to-radet vårbyg, viser sig at være velegnet.
  • 2014: Betegnelsen »single malt« betyder, at whiskyen kommer fra ét destilleri frem for flere forskellige. 
  • 2015: Ved et familieråd beslutter de to generationer at samle sig om et generationsskifte. Døtrene Marie og Ellen og deres respektive mænd Peter og Andreas siger deres job og bolig op i København og flytter i løbet af det næste år til Thy.
  • 2018: Efter flere års planlægning indvies eget malteri med tromlemalteri efter eget design. På malteriet kan der laves specialmalte af alle slags korn, og der leveres malt til både Thy Whisky og andre danske mikrodestillerier og -bryggerier.
  • 2019: Med et nyt 1.000-liters destilleriapparat er whiskyen også berettiget til benævnelsen »single estate«, fordi hele processen fra korn til flaske er samlet på Gyrup Gård. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle