Avler efter minkaflivning: Jeg har fået en slat penge, men venter stadig på den store check

Tidligere minkavler Hans Holm fra Stauning er i dialog med Landbrugsstyrelsen om at få erstatning for nedslagtningen af mink. Indtil nu er der rullet 36.000 kr. ind på hans konto.

Der er stadig et åbent sår hos minkavler Hans Holm i Stauning. Minkburene står på ejendommen, rengjorte og blanke, og de minder om tider, der aldrig kommer tilbage. Plasteret på såret er kun lige blevet fundet frem: Den store erstatningen skulle komme lige omkring påske, og indtil nu er der kommet 36.000 kr. ind på kontoen i februar. 

"Jeg er i dialog med styrelsen, der har givet udtryk for, at pengene er på vej, og det er også på høje tid", siger 59-årige Hans Holm. Han har for længst lejet sin jord ud og tager lidt løsarbejde for tiden, både for at få tiden til at gå og tjene en skilling samtidig. 

"Det er træls, der ikke er kommet en afklaring. Vi har fået de 36.000 kr. i arbejdsløn for at have slået dyrene ned, vi fik en timløn på 300 kr. og resten var til de maskiner, der blev brugt til aflivningen. Men vi har ikke fået strakspengene, 30 kr. pr dyr, for at slå dem ned hurtigt (også kaldet tempobonussen red.), og de skulle komme inden for 14 dage fra 4. november", siger han.

Der var hos Hans Holm 8.000 dyr i alt, dyrene blev talt op den 28. oktober, og 8. november var man færdige med at aflive alle mink.

To uger efter, minkene blev aflivet, fik Hans Holm og familien taget en antistoftest, og den var negativ, så dyrene havde formodentlig heller ikke haft sygdommen. Men en nabo var desværre blevet coronaramt, og derfor skulle dyrene blot "i et sort hul", som Hans Holm udtrykker det. Altså var der ikke mulighed for pelsning.

"Vi troede også lige til 4. november, at vi kunne beholde vores avlsdyr og vente til 2022 med at parre dem, og at vi så selv kunne have passet dem indtil da. Til den tid ville en vaccine nok også have været udbredt".

Helt uforståeligt

Bitterheden er der stadig hos Hans Holm, når man spørger til, hvordan han har oplevet situationen omkring nedlukningen af et helt erhverv:

"At man kan blive behandlet på den måde er helt uforståeligt. Jeg troede ikke, at Socialdemokratiet ville skippe et erhverv, der kom med 8-10 milliarder i gennemsnit pr. år. Men de må simpelthen ikke være økonomisk ansvarlige. Vi har slet ikke fået opbakning fra de røde partier i Folketinget, og jeg tænker på: Hvem bliver de næste indenfor landbruget, der må stå for skud? Vores erhverv kom med eksportindtægter, men det var ikke nok til at redde os", siger Hans Holm, der også ser især en gruppe som ekstra udsat:

"Det er nok allermest synd for de unge, der skal videre og måske i gang inden for et nyt erhverv. Dem har jeg ondt af, de er mere sårbare". 

Men selv er han også følelsesmæssigt ramt:

"Jeg er blevet modløs. Det var ikke en måde at behandle mennesker på. Jeg vågner stadig om natten og er harm og gal og kan ikke falde i søvn igen. Vi minkavlere skulle bare væk. Hvis vi så bare kunne have beholdt vores avlsdyr", sukker den nu tidligere pelsavler.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle