Avler holder kartoffeloptageren på høj sandjord: Store regnmængder udfordrer optagningen

Annette Dam er kartoffelavler ved Ikast og kaster jævnligt et blik i vejret. Hun holder nemlig øje med regnen, der gerne skal arte sig til de sidste kartofler er kommet op.

Onsdag blev mange steder en lige så våd dag, som meteorologerne havde lovet, men torsdag holdt skyerne sig lidt tilbage, og dermed var der igen plads til at kartoffeloptagerne landet over kunne gå i krig med at få det sidste af året avl hevet hjem.

Hos Annette Dam har vejret også været en udfordring. Selvom de endnu ikke har været nødt til at holde stille med optageren, skal det alligevel overvejes nøje, hvor de kører.

"Vi har kørt hele dagen, men vi har kørt på den høje sandjord, som vi har lidt tilbage af. Men vejret giver da stadigvæk udfordringer og det skal tages stille og roligt", siger den 49-årige landmand, der i de sidste mange år har arbejdet som planteavlskonsulent og haft deltidslandbruget ved siden af.

Men i 2019 besluttede hun sig for sammen med en ansat at satse på bedriften, som hendes forældre tidligere har ejet, og sammen driver de nu Skåphusgård Agro med 550 hektar planteavl nær Ikast. 

Ud over hovedafgrøden kartoflen tæller markplanen i år også maltbyg, ærter og frøgræs. Derudover har de også kontrakt på at samle godt 7000 ton halm til varmeværket fra egne og omkringliggende marker.

Sporskiftet var foranlediget af en "drengedrøm", siger Annette Dam, der er uddannet landmand.

"Jeg sagde til min far, at jeg nok skulle satse på at arbejde helt som konsulent eller helt som landmand, og så blev vi enige om at jeg skulle købe gården", siger hun.

"Jeg har nok altid haft den der "drengedrøm" om at blive selvstændig, og nu skulle det altså være!".

Torsdag har hendes kollegaer været oppe at levere endnu et læs kartofler til Karup Kartoffelmelsfabrik, som Skåphusgård Agro leverer til. 

"Vi har lige leveret kartofler. Vi har leveret 33.000 ud af de 58.000 tønder, vi har kontrakt på, så vi er vel godt og vel 60 procent igennem", siger Annette Dam.

Torsdag er der kun faldet omkring 3-4 mm ved Ikast-Brande, viser DMI's måler. Og sådan må det gerne fortsætte.

"Bare der ikke kommer 100 mm på én gang, så kan vi næsten altid køre med vores høje jord".

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.