Avlsdyr til den nye sæson skal planlægges

Vigtig information til livdyrvurdering.

De danske minkavlere er ved at planlægge den kommende sæsons avlsdyr og diskuterer ofte priser for forskellige farvetyper og de enkelte egenskaber. Kopenhagen Fur udarbejder hvert år de såkaldte »NJF-analyser«, som beskriver de relative værdier for størrelse, kvalitet, farve og renhed for hovedtyperne. Se opgørelse nedenfor.

Bemærk størrelsens store betydning for skindprisen, samt at der for en række lyse minktyper betales mindst lige så godt for renhed, hos nogle også farve, som for kvalitet. De lyse typer opnår højeste skindpris, hvis de er Velvet 1 i hårlængde. De mørkere farvetyper opnår den højeste pris, hvis hårlængden er Velvet 2.

Cross-mink må gerne være classic/Velvet 1, og det ser ikke ud til, at det er en ulempe, at hårene er lidt længere, end det vi ønsker hos de øvrige typer. Årsagen kunne være, at crosstegningen derved ses tydeligere.

Tommelfingerregel i forbindelse med farve/renhed sortering af Cross og andre mink lysere end Glow er, at de almindelige mutationer skal være lyse og blå.

Farveskale

Farve/dækhårsfarve: Farveskalaen spænder fra 3XDark, 2XD, XD, Dark, Medium, Pale, XP, 2XP, 3XP og varierer efter farvetype. Generelt er XD og mørkere dårligt betalt, mens der hos Dark ses et mindre men dog betydeligt tab i forhold til de lysere skind.

Renhed: Der sorteres i renhed 2 og 3 samt i visse typer 1 og 4. Der ses generelt et stort prisfald mellem renhedsgrad 2 og 3. Underulden og skæret i pelsen skal være ren/koldblå, ikke gullig, brunlig eller grumset.

Undgå at parre dyr med meget uønsket farve/renhed sammen med de ønskværdige. Pels dem, eller par dem om nødvendigt sammen eller med en Cross, blot de er store, hvorefter afkommet pelses.

NB: Tjek andelen af uønskede farverenheder inden sortering, hvilket gøres via Produktionsårsstatistikken.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle