Bæredygtigt Landbrug: Intet fagligt belæg for sprøjteforbud

Organisationen Bæredygtigt Landbrug kritiserer, at der ikke er fagligt belæg for sprøjteforbud, og at landmændene rammes ekstra hårdt af de forhøjede vandpriser, der skal finansiere erstatningen.

Tidligere i dag kunne et bredt politisk flertal præsentere et sprøjteforbud nær drikkevandsboringer, og det møder kritik fra interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug (BL).

Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

”Ingen har påvist nogen sundhedsmæssig risiko ved hverken for længst forbudte midler eller brugen af landbrugets nuværende planteværnsmidler. Der er simpelthen intet fagligt belæg for det her”, siger BL’s faglige direktør Jørgen Evald Jensen.

”Det undrer os, at der er en så ensidig fokus på landbrugets pesticider, når man eksempelvis kunne have sat fokus på fortidens punktkilder. Der er gravet en masse skidt ned rundt omkring, og det havde været mere relevant at sætte ind her”, tilføjer han.

BL er tilfreds med, at miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i det mindste har lyttet til kravet om at give landmænd en rimelig erstatning, når politikerne vælger at pille ved deres ejendomsret.

Nu viser det sig imidlertid, at landbruget kommer til at betale en uforholdsmæssig stor del af regningen selv:

”Vandforbrugerne får åbenbart hele regningen”, konkluderer BL’s direktør Hans Aarestrup efter at have læst aftalen.

”Det betyder intet for den private husholdning, der bruger måske 150 kubikmeter vand på et år. Men landmænd er storforbrugere af vand og er typisk tilknyttet små vandværker. Regningen for denne erstatning pålægges i realiteten nogle ganske få storforbrugere. At nedlægge mindre vandværker, som den nuværende aftale vil føre til, rækker ikke. Det her er politikerne simpelthen nødt til at kigge på igen”, lyder det fra Hans Aarestrup.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle