Bæredygtigt Landbrug: Tørkeinitiativer batter ikke - vi har bedre forslag

Landbrug & Fødevarer har ’voldført’ politikerne til økologisk symbolpolitik. Det mener BL-formand Flemming Fuglede, som fremlægger BL’s egne fire alternative tørke-forslag.

»Det batter hverken at udskyde skat, moms eller andre afgifter, eller at dele ud af manglen på foder for at afhjælpe tørkesituationen. Der må anderledes handling til.«

Sådan lyder det fra Flemming Fuglede, formand for Bæredygtigt Landbrug, i en kritisk kommentar til den politiske håndsrækning i tørken, som miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i går meldte ud, inspireret af forslag fra Landbrug & Fødevarer.

»Voldført af L&F«

»Det er positivt, at politikerne foretager sig noget, men de er desværre havnet i en gang økologisk symbolpolitik voldført af Landbrug & Fødevarer. Der skal anderledes effektive midler til,« siger Flemming Fuglede.

Han henviser til, at både konventionelle og økologiske kvægproducenter lider af mangel på græs og grovfoder, og at de forslag, der er fremme, rammer konventionelle landmænd hårdt, ’idet økologerne efter forslaget også kan gøre indhug i det konventionelle foder, der allerede er for lidt af.’

»Den samlede foderpulje vil derimod blive større, hvis man i denne situation ikke anvendte grovfoder til brændsel eller i biogasanlæg, så dette kan anvendes til dyrefoder. Det bør politikerne sikre,« skriver Flemming Fuglede.

De fire forslag

Flemming Fuglede og Bæredygtigt Landbrug har fire forslag til at afhjælpe tørkesituationen i landbruget:

1. Den skat og de afgifter landbruget har betalt, ’inden der er tjent en krone’, skal tilbagebetales for 2018 og fjernes fremadrettet, således at landbruget bliver beskattet som andre erhverv efter pengene er tjent.

2. Fremadrettet skal der gives bedre mulighed for den mere dyrkningssikre vintersæd – dvs.: giv landmanden mulighed for at erstatte alle slags efterafgrøder med tidligt sået vintersæd og dermed vintergrønne marker, der opsamler den samme mængde næringsstoffer. Dyrkningssikkerheden er i ekstreme vejrsituationer altafgørende og skal fremmes.

3. EUs søjle 2 midler, der er taget af landbrugspuljen, skal øjeblikkeligt tilbageføres. Erhvervet skal ikke pålægges at betale luftige projekter uden landbrugsfaglig værdi.

4. Sluttelig kan erhvervet hjælpe sig selv ved, at de landbrugsejede andelsselskaber stopper med at sende milliarder af kroner ud af landet til langsigtede investeringer. Andelsselskaberne skal i stedet arbejde for deres ejere og udbetale maksimalt til landmændene.

»De forslag vil være både en her og nu støtte til, og en mere langsigtet investering i, vores fødevareerhverv,« lyder det fra formanden for Bæredygtigt Landbrug.

Faktaboks

FAKTA

Landbrug & Fødevarer har  opfordret både biogasejere og fjernvarmeværker til at finde alternative brændsler til halm og grovfoder.

Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) har også sendt en klar opfordring til varmeværkerne om at finde alternativer til halm.

Lars Chr. Lilleholt tog forleden på tørkebesøg hos en mælkeproducent sammen med Landbrug & Fødevarers formand Martin Merrild. Ved mødet sagde Lars Chr. Lilleholt bl.a.:

»Halm har størst værdi for dyrene. Der skal være foder og dybstrøelse nok. Vi er simpelthen nødt til at bruge halmen dér, hvor der er mest brug for den.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle