Bærproducent om hård branche: For mange polske bær

Branchen for bær er hård, men på Vibegaard i Sønderjylland, er de optimistiske.

Den kridhvide bygning ligner langt fra en lokal gårdbutik. Alligevel laver de både safte, vin og har egen avl.

»Vi har mange bolde i luften, så vi håber, det vil være en fordel,« siger Anders Sørensen, der driver Vibegaard ved Skærbæk, sammen med sin lillebror.

På gården dyrker de 24 hektar solbær, ribs og stikkelsbær. Det bliver rørt sammen til safte eller mikset med to sydafrikanske vine.

Selvom Anders Sørensen mærker øget interesse for lokale varer, har bærproduktionen også sine udfordringer.

»Da Polen kom med i EU, førte det til en overproduktion af bær, så vi mærker hård konkurrence,« fortæller han.

»Vi skal helst ligge fire kr. pr. kg for at kunne sammenligne med en kornmark, men de seneste tre år har vi fået 45 øre pr. kg., så vi ved ikke, om vi er købt eller solgt,« uddyber han.

Saften og vinene bliver solgt til restauranter og caféer, ligesom han har et samarbejde med Landmad.dk. Anders Sørensen håber, at hans gårdbutik bliver levebrødet.

»Vi skal kunne leve af det her om et år eller to. Vi lægger hårdt pres på os selv, men det er en nødvendighed,« siger han.

LandbrugsAvisens journalister, Aske og Victoria, er på Danmarkstur i de næste par uger og er på jagt efter lokale fødevarer. 

Stadig flere fødevarer sælger sig selv med, hvor de kommer fra. Men hvordan gør man lokale fødevarer til en god forretning, og hvad gør producenterne anderledes? Det er nogle af de spørgsmål de forsøger at få svar på. Læs mere i LandbrugsAvisen og hold øje med, hvor Aske og Victoria er i næste uge. Vi modtager gerne ideer til, hvor de skal dreje forbi.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle