Bønder advarer: Hårdt Brexit kan betyde fødevaremangel

Et brexit uden en handelsaftale med EU vil give store problemer med import og eksport og øge risikoen for ugelang knaphed på fødevarer i Storbritannien.

Der bliver langt mellem ostemadderne i Storbritannien, og smørret mellem osten og brødet skal også smøres på i tyndere lag, hvis det ikke lykkes at få en handelsaftale med EU, advarer nu formanden for National Farmer’s Union, Minette Batters, ifølge den britiske avis The Guardian.

"Det britiske landbrug kan blive voldsomt ramt af et hårdt brexit uden aftaler med EU. Vi er virkelig afhængige af frihandel og af at have adgang til pålidelig og veluddannet arbejdskraft", siger hun til avisen.

Løber tør for mad

NFU-formandens advarsel skyldes, at Storbritannien kun er omkring 60 procent selvforsynende med fødevarer set under ét. Lidt forenklet svarer det til, at hvis briterne var begyndt at spise af deres egenproducerede fødevarer første januar i et kalenderår, ville de løbe tør for mad her i august.

Derfor er landet stærkt afhængig af fødevareimport, og når det gælder ost, er importen knap tre gange så stor som eksporten ifølge tal fra det britiske landbrugs- og fødevareministerium.

Det samme gælder andre vigtige fødekategorier.

Når det gælder friske grøntsager og frugt er importen op til 30 gange større end eksporten. Briterne importerer også mere end dobbelt så meget oksekød, end landet eksporterer. Bytteforholdet er også markant tingere for svinekød.

Det er sådan set kun whisky, som Storbritannien er netto-eksportør af stor skala.

Uforberedt på brexit

Generelt er briterne blevet mindre og mindre selvforsynende med fødevarer over de seneste tre årtier.

Dermed bliver klare handelsregler og toldaftaler helt afgørende for at sikre den løbende fødevareforsyning i Storbritannien gennem store daglige tilførsler til ørigets havne efter just-in-time-princippet uden store og omkostningstunge lagre.

Men ikke kun landbruget, men også de store britiske butikskæder og deres organisationer slår nu alarm, fordi de britiske myndigheder efter alt at dømme stadig ikke er ved at forberede sig på de praktiske konsekvenser af et hårdt brexit i maj 2019.

Kilder i den britiske regering vurderer p.t. et hårdt brexit som det mest sandsynlige udfald af forhandlingerne med EU.

Støtte skal øge selvforsyning

Anonyme kilder hos NFU undrer sig overfor The Guardian over endnu ikke at være indkaldt til nogen form for samtale eller forhandlinger om, hvordan udfordringerne skal løses. Det kræver efter NFU’s opfattelse en målrettet indsats fra regeringen samt støttekroner, hvis udfordringen skal løses.

"Vi anerkender fuldt ud, at der vil være fødevarer, der er nødvendige, men som ikke kan dyrkes i Storbritannien. Men hvis vi nu øger produktionen af de fødevarer, vi med held kan producere her i landet, så vil det give hele landet et markant løft på de økonomiske, de sociale og de miljømæssige områder", påpeger NFU-formanden.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle