Bør slagterimedarbejdere komme foran i køen til en corona-vaccine?

Af hensyn til dyrevelfærden i staldene kunne man overveje at få slagteriarbejdere lidt frem i køen - efter de syge og sårbare og vigtigt frontpersonale?

Mange længes efter en vaccine mod Covid-19, og alle er helt med på, at de første, der skal vaccineres er dem, der har mest brug for den. Men hvad med alle dem, der håndterer fødevarer på for eksempel slagterier?

"For mig er det klart, at de første der skal eller bør vaccineres er de sårbare grupper og sundhedssektoren og politiet. Derefter kan jeg sagtens se, at der skal gøres, hvad vi kan for at personer i den kritiske infrastruktur i fødevaresektoren vaccineres som de næste", siger områdedirektør Jens Munk Ebbesen, Landbrug & Fødevarer.

I første omgang tænker han på slagteriernes personale, ikke mindst af hensyn til at kunne opretholde slagtningerne, så der ikke opstår problemer med pladsmangel ude i staldene. Men selvfølgelig også af hensyn til fødevareforsyningen i et bredere perspektiv, herunder eksporten, understreger han.

"Når vi netop tænker på slagterierne, så er det især af hensyn til at kunne opretholde velfærden ude i staldene", siger han. 

DC afventer

Pressechef i Danish Crown, Jens Hansen, fortæller, at man afventer sundhedsmyndighedernes plan for vaccinationerne, før man tager stilling.

Men han fortæller, at man er meget opmærksom på, at koncernen også har et antal sårbare ansatte, som der skal passes ekstra godt på, også i en vaccinemæssig sammenhæng. Men slagteriet melder, at det er for tidligt at sige, hvad det kan betyde i forhold til corona-vaccinen.

Engelsk opfordring

I England opfordrer slagterier til, at corona-vaccine bliver prioriteret til visse nøglemedarbejdere på slagterier, så de kan blive vaccineret lidt hurtigere end andre borgere.

"Den kritiske fødevareforsyningskæde skal blive ved med at køre problemfrit", siger præsident Nick Allen fra den britiske kødorganisation BMPA til nyhedsmediet FoodNavigator.

I Europa har et betydeligt antal medarbejdere på slagterier været testet positivt for Covid-19, og Danmark har som bekendt ikke været friholdt.

Faktaboks

Man regner med, at vaccinationer kan starte i begyndelsen af 2021, måske lidt før.

Det er imidlertid usikkert, om alle de vacciner, som EU har indgået aftaler medproducenterne om at indkøbe, vil blive godkendt.

Det forventes, at der i løbet af 2021 gradvist vil være flere vacciner til rådighed, og tilbuddet derfor gradvist kan udvides tilflere befolkningsgrupper i løbet af 2021.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle