Børnepasning giver problemer for landmand: Fodermesterens børn afvist i børnehaven

Mælkeproducent Jacob Serup håber, der er tale om begynderproblemer: Hans medarbejdere blev afvist, da de mandag morgen ville aflevere deres to børn i daginstitution.

Alt arbejde, der ikke handler direkte om malkning og fodring er midlertidigt sat på stand by hos mælkeproducent Jacob Serup, Aarup på Fyn.

Den fynske mælkeproducent oplever allerede nu en række konkrete problemer, der er direkte udløst af corona-situationen:

Det gælder problemer med børnepasning, med modtagelse af en ny landbrugspraktikant fra Rumænien, som har fået sit fly aflyst, og med arbejds- og opholdstilladelsen for den ukrainske praktikant, som skal rejse i denne uge.

Afvist ved døren

Det første problem udkrystalliserede sig mandag morgen, da én af Jacob Serups seks medarbejdere, en dansk fodermester, ville aflevere sine to børn i børnehaven.

Det lod sig imidlertid ikke gøre - de blev afvist ved døren, fortæller Jacob Serup.

Her mente man ifølge Jacob Serup, at kun børn af sygeplejersker, politifolk og læger o.l. kunne tilbydes pasning.

Anden argumentationsrække var, at man syntes, at børnene hostede, men på Jacob Serup virkde det som en dårlig undskyldning for at afvise børnene.

Kommunen sagde ja

Fodermesterparret havde ellers fredag meldt deres pasningsbehov ind, da fodermesterens ægtefælle er selvstændig med egen butik. I åbningstiden har ægteparret derfor ikke alternative pasningsmuligheder.

Jacob Serup havde selv fat i kommunen ad tre omgange og til sidst fået bekræftet, at også privatansatte uden alternative muligheder har ret til børnepasning under corona-krisen.

Men selvom kommunen sagde ja, sagde børnehaven altså nej. Jacob Serup håber, det er udtryk for begynderproblemer.

"Jeg håber, der meget hurtigt kommer styr på det med børnepasning, så alle involverede har styr på, hvad der gælder: Hvem må hvad og hvornår", siger Jacob Serup.

Fem børn passes hjemme

Jacob Serup har seks medarbejdere og med hans egne to børn, har de i alt fem børn i den pasningskrævende alder.

Jacob Serups egne to i hhv 2. og 0. klasse passes hjemme af ham selv.

Hans kone arbejder i en bank, der ikke tillader de ansatte at arbejde hjemme, selvom døren er lukket for kunderne.

Børnene er derfor inde det meste af tiden, men kommer med ud i stalden ind imellem og selv kigger han tit ind til dem.

Et ukrainsk ægtepar blandt medarbejderne med en lille størrelse har opgivet at sende barnet i dagpleje og passer det selv. Og så er der fodermesterens to.

Alt i alt er der med den meget børnepasning vendt op og ned på hverdagen i den fynske mælkebesætning med de 350 køer.

Arbejder på skift

"Vi arbejder lidt på skift, så der hele tiden er to, der er hjemme hos børnene mens resten arbejder. Så bytter vi senere", siger Jacob Serup.

"Alle planer, som ikke har med malk eller foder at gøre, er aflyst. Vi har ikke kapacitet til andet, som det er nu", siger Jacob Serup.

Han havde ellers planlagt at flytte nogle kalve og at kalvehytterne skulle vaskes.

Mangler arbejdskraft

Jacob Serup håber, at børnepasningsproblemerne finder en løsning, så kommuner og pasningsinstitutioner hurtigst muligt får fastlagt en fælles kurs.

Og så ville han ønske, at hans kones arbejdsplads ville udvise mere fleksibilitet, så medarbejderne som så mange andre steder kunne få lov at arbejde hjemme fra.

"Det ville hjælpe helt vildt på vores situation".

Mangler snart en mand

Det stresser Jacob Serup yderligere, at han netop i denne uge skal sige farvel til én af sine medarbejdere, en ukrainsk landbrugspraktikant.

Han har ganske vist allerede indgået en ny aftale med en praktikant fra Rumænien, men den unge mand er løbet ind i problemer med rejsen til Danmark, fordi flere lande har lukket grænserne og flyafgange aflyses.

Leder desperat efter fly

"Han skulle være ankommet i dag men fik at vide, at hans fly var aflyst. Han kan ikke køre herop, fordi alle grænserne er lukket nu. Selvom han sagtens ville kunne komme ind i Danmark på sine arbejdspapirer, er det umuligt. Nu leder han desperat efter en anden flyafgang, der stadigvæk må flyve til Danmark".

"Hvis ikke det lykkes for ham at komme herop mangler vi en mand fra næste uge", siger Jacob Serup.

Forlæng arbejdstilladelse

Jacob Serup nuværende ukrainske landbrugspraktikant skal rejse hjem med udgangen af denne uge.

Det er uvist om det overhovedet kan lade sig gøre for ham at rejse hjem, men selvom der er hårdt brug for ham, tør Jacob Serup ikke lade ham arbejde, når hans arbejds- og opholdstilladelse udløber i denne uge.

"Det er super uheldigt, at jeg lige skal have byttet en mand ud midt i alt det her. Det ville være dejligt og hjælpsomt, hvis Udlændingservice i den situation kunne være fleksible og forlænge de arbejds- og opholdstilladelser, der udløber lige nu", mener Jacob Serup.

"Så ville problemet med, at der ikke kan komme nye herop, løse sig selv".

Jacob Serup mener selv, at der bør udvises ekstra fleksibilitet i en branche som landbruget, hvor pasningen af levende dyr er dybt afhængig af den nødvendige arbejdskraft.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle