Bag tallene: Så stor er Danmarks største svineproducent

Martin Lund Madsen cementerer sin position som Danmarks største med nyt rekordregnskab. 2020 kan blive endnu vildere.

Næsten en kvart million slagtesvin kørte Martin Lund Madsens lastbiler i 2019 til Danish Crown.

Helt præcist lød styktallet på 236.000 grise - ud fra en sobesætning, der nu har rundet de 8.000 søer.

Med de nye besætningstal cementerer den jyske svineproducent sin position som Danmarks suverænt største. Han er formentlig noget nær dobbelt så stor som de næste på listen.

Produktionen af slagtesvin, der køres full line med egen markdrift, transportenhed og foderfabrikker, resulterede i 2019 i et rekordregnskab for MLM Group A/S, der er Martin Lund Madsens holdingsselskab, på svimlende 73 mio. kr. Og det efter skat.

2500 hektar markbrug tælles ikke med

Omsætningen rundede 305 mio. kr. En vækst på 86 procent i forhold til året før, hvor den lød på 164 mio. kr.

Årsagen til væksten skyldes både, at antallet af grise steg med 30 procent. Men også klart påvirket af de stigende svinepriser.

Da LandbrugsAvisen sidste år omtalte Martin Lund Madsens regnskab, lød omsætningen på 188 mio. kr. Men direktøren fra Bramming oplyser, at man nu ikke længere regner omsætningen fra markbruget - der tæller 2500 hektar - med i omsætningen i MLM Group A/S.

Derudover ønsker virksomhedsejeren ikke at kommentere regnskabet for koncernen.

"Kontrolleret vækst"

Om det, der udefra set har været vild vækst, har Martin Lund Madsen et andet syn på på de indre linjer. Det fortalte han Landbrugsavisen.dk om i 2018:

»Vi føler egentlig, at vi vokser kontrolleret. Mange synes, at vi vokser helt vildt, men det gør vi ikke. Det er helt kontrolleret«, forklarede han.

Han er yderst bevidst om, at han - på råd fra sin far - svømmer mod strømmene. Det så man kort før finanskrisen, hvor Martin Lund Madsen  i 2008 usædvanligt for de fleste landmænd satte sine fem svinegårde til salg. Dengang havde han 830 hektar og 80.000 årlige svin. Han fik solgt 180 hektar - til en pris på over 300.000 kr. per hektar.

»Når alle de andre vil, så bak ind og lad dem overhale. Når ingen andre tør, så skal man ud at være grådig«, uddybede han i 2018.

I 2010, hvor krisen kradsede de fleste steder i landbruget, begyndte han igen at købe op.

I 2016 lød regnskabstallene på en produktion på 5000 søer og 160.000 slagtesvin  - samt en balance på 369 mio. kr. i selskaberne.

I 2017 lød det, at der blev bygget og investeret markant - for næsten 70 mio. kr.  Samtidig ændrede koncernen regnskabsprincip for måling af bygninger og grunde. 

Det betød, at de fremover bliver regnet til dagsværdi, ud fra vurderinger foretaget af mæglerfirmaer.  Alene i 2019-regnskabet var der opskrivninger på bygninger, viser regnskabet, for knap 50 mio. kr. 

Dertil kommer, at der blev investeret i nye bygninger og grunde, samt også renoveret i den eksisterende bygningsmasse.

At MLM Group A/S er vokset betragteligt ses især på gruppens balancesum de senere år.

Derudover har svineproducenten, der kun lige er omkring de 50 år, allerede indledt et generationsskifte til sønnerne Frederik og Simon. 

2020 kan gå hen og blive endnu vildere. Når de 17.000 stipladser, som MLM Group startede byggeriet af i Grindsted sidste år, er i fuld produktion, ryger det årlige antal slagtesvin med sikkerhed over 250.000 grise.

Dertil kommer, at 2019 startede med en svinepris på sølle 8,3 kroner i lang tid, mens 2020 er braget derudaf med niveauer på over 14 kroner.

Holder dette hjem, kan det betyde endnu et festregnskab fra Bramming-bonden. Som altid i landbruget kræver dette dog stram styring af omkostninger og produktivitet, og udefrakommende forhindringer som corona-virus, Kina-afsætning og også den frygtede ASF skal holdes i skak.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle